středa 29. května 2013

Palačinky

Tenhle recept je tak jednoduchý, že je mi skoro hloupé ho sem dávat, ale protože většina lidí nevěří, že se dají palačinky udělat bez vajec, tak ho sem dát musím.


Ingredience
600g hladké mouky
1l rostlinného mléka
1/2 lžičky soli
1 zarovnaná lžíce cukru
marmeláda/hořká čokoláda/cokoliv co na to chcete napatlat

Postup
Hladkou mouku smícháme s mlékem, solí a cukrem a vyšleháme těsto. Pánev potřeme kapkou oleje (nejlépe použijeme peroutku, abychom tam neměli oleje moc, ale můžete ho tam kápnout i přímo - ale opatrně). Naběračkou nabereme těsto a nalijeme ho na pánev, opatrně ho rozprostřeme spodkem naběračky do krajů a necháme smažit. Po chvilce obracečkou palačinku otočíme, osmažíme i z druhé strany a sundáme z pánve. Opět pánev potřeme olejem a pokračujeme, dokud máme těsto.
Hotové palačinky potřeme marmeládou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Pokud nevíte, jak na to, koukněte sem, je tam i video návod. A recept jsem tam stejně ukradla. 

6 komentářů:

  1. Já mám palačinky nejraději s marmeládou a pocukrované, když chci opravdu hodně hřešit, tak s rozpuštěnou čokoládou na vaření..ale sním je klidně i samotné, zvládnu si celou narvat naráz do pusy, nejlépe ještě teplou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty hade pokušiteli! :D Teď jsem si jednu udělala (raději, zbytek těsta nechám na snídani, protože jsem nenažraná) a jsou výborné. Netušila jsem, že se dají udělat bez vajec, s vařením jsem vůbec na štíru.
    S tvarohem (dá se něčím veganským nahradit?) a pomerančovou marmeládou jsou vloženě šmakézní.
    Jestli já polezu v noci do kuchyně vařit další... eeeh.
    Zdraví Ž.Kop.

    OdpovědětVymazat
  3. Kopřivko, promiň. Většina lidí si myslí, že bez vajec to nejde... a ono ejhle :)
    Tvaroh by se možná dal nahradit nějak upraveným tofu, ale ještě jsem to nezkoušela. Mimo ČR se už dají sehnat i náhražky kdečeho, tudíž určitě i tvarohu, to jen k nám se to ještě nedostalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Vegansky tvaroh se da snadno vyrobit scedenim bileho sojoveho jogurtu pres latku- pres noc se da odkapat v lednicce a mate syr :)

    OdpovědětVymazat
  5. Martina: Díky za tip :) Někdy to určitě vyzkoušíme a rozhodně o tom poreferujeme :)

    OdpovědětVymazat