středa 15. května 2013

Vinné rizoto s chřestem a houbami


Ingredience
300g basmati rýže
6 hrnků vody
2 hrnky růžového vína
2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, sůl
lžíce alsanu
půlka pórku
200g bílého chřestu
hrst hrášku
2 lžíce nakládaných hub
2 lžíce rostlinné smetany

Postup
3 hrnky vody přivedeme k varu a vsypeme basmati rýži. Vaříme asi 10 minut, než rýže změkne a voda se vypaří.
3 hrnky vody vlijeme do dalšího hrnce, přidáme 2 hrnky růžového vína a koření. Do vroucí tekutiny vložíme pokrájený chřest a vaříme do změknutí (na skus). Na pánvi rozpustíme alsan, nakrájíme na kolečka pórek a dáme ho smažit. Když trochu zezlátne, přidáme chřest a 5 minut smažíme na mírném ohni. Přilijeme rostlinnou smetanu a půl hrnku směsi vody s vínem. Necháme 2 minuty vařit, pak přidáme hrst a hrášku a nakládané houby a vmícháme rýži.
Do lehce vymazané zapékací formy dáme rizoto a podlijeme asi půl hrnkem směsi vody s vínem a dáme zapéct do trouby na 15 minut.

Poznámka
Na facebooku padl dotaz, jak by se dalo nahradit víno. A protože je mezi vegany mnoho sXe, přidám i sem pár možností, jak recept obměnit.
1. Vařte stejně, jen místo vína přidejte džus (osobně bych použila jablečný nebo třešňový).
2. Uvařte chřest v kokosovém mléce zředěném vodou a přidejte bylinky (například tymián). Kokosové mléko zároveň přidejte místo rostlinné smetany.

Žádné komentáře:

Okomentovat