středa 19. června 2013

Košíčky s pudingem

Ingredience
těsto
250g hladké mouky
140g tuku
60g cukru
2 lžíce rostlinného mléka

krém
600ml rostlinného mléka (kvůli kamarádovi s alergií na sóju jsem použila rýžové, které ovšem nedoporučuji, neboť puding pořádně nezhoustne)
130g rostlinného tuku
175g cukru
2 vanilkové pudingy

na dozdobení
kompotované ovoce (třeba borůvky)
můžete přelít agarem nebo jiným rostlinným želé

Postup
Ingredience na těsto zpracujeme v těsto, vyválíme z něj placku a formičkou, která má o kousek větší průměr než formička, ve které budeme košíčky péct, vykrajujeme kolečka. Do vymazané formičky na muffiny (nebo jakékoliv jiné) vložíme kolečka z těsta, roztáhneme mírně ke stěnám, aby nám pak nevytékal krém. Dáme péct do vyhřáté trouby (nevím na kolik, mám plynovou troubu, kterou jsem měla dost staženou) a necháme péct, hlídáme, abychom košíčky nespálili. 
Část mléka dáme vařit, ve zbytku rozmícháme puding a cukr. Když začne mléko vařit, přidáme rozmíchaný puding a vaříme asi minutu. Dáme vychladnout, pak puding vyšleháme a přidáme rostlinný tuk (doporučuji alsan). Krémem plníme košíčky a přidáváme kompotované ovoce (já použila borůvky). Nakonec můžete zalít agarem. 

5 komentářů:

  1. Vypadají krásně! Jenom bych je asi nezalévala agarem :)

    OdpovědětVymazat
  2. krásné a určitě moc skvělé! borůvky s vanilkou jsou úžasná kombinace :) někdy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Tereza: Tak to želé je tam v podstatě jen kvůli přenášení, aby ty borůvky nepopadaly, jinak tam být určitě nemusí :)

    Elis: Pokud je budeš zkoušet, tak určitě dej vědět, jak se povedly :)

    OdpovědětVymazat
  4. Místo tučného krému vám doporučuji vyzkoušet nízkotučný pudding připravený z rýžové mléka dělaného za syrova. Má skvělé vlastnosti, váš přítel na něj nebude mít alergii a navíc je výtečný, chutná i karnistům, mám to odzkoušené.

    Příprava mléka:
    500 g jakékoli rýže propláchněte, nechte přes noc odstát ve 2 l studené vody. Poté dobře rozmixujte a přecedte. Toto mléko není moc chutné za syrova, protože obsahuje hodne rýžového šrkobu, který velmi rychle sedimentuje.

    Příprava pudingu:
    Mléko nalijte do hrnce, přidejte cukr dle libosti a špetku soli, případně vanilkový cukr, skořici, atd. Za stálého míchání ohřívejte mléko nad mírným plamenem. Brzy zhoustne a dostane netypickou pudingovou konzistenci. Není třeba, aby prošlo varem. Nyní lze do pudingu vmíchat rozmačkané ovoce, promíchat a ujistit se, že je puding stále hustý. Pokud ne, chvíli jej povařte za stálého míchaní, ale většinou to není třeba.

    OdpovědětVymazat
  5. Jelikož se mi povedlo před pár měsíci odpálit mixer a ještě jsem se nedokopala ke koupi náhrady, tahle varianta bohužel teď nepřichází v úvahu. Ale určitě je to skvělý tip, který časem snad využiji. Nebo ho využije někdo jiný :)

    OdpovědětVymazat