neděle 21. června 2015

Kokosová rýže s jahodami a chřestem

Konečně je tady zase léto a s ním jahody, které chutnají jako jahody. Navíc doznívá sezóna chřestu. Využijte toho a vyzkoušejte tenhle recept. Možná se vám tato kombinace zdá divná. A možná divná skutečně je. Ale chutná výborně. 
Vyzkoušeno nejen na sobě a svém muži, bývalém spolubydlícím, ale i na skoro-tchýni, která po zaslechnutí toho, co chci vařit, prskala jako kočka, které šlápnete na ocas. Nevěřila tomu, že by to mohlo být dobré. Ten kámen, který mi spadl ze srdce poté, co to snědla a rozplývala se ještě celé odpoledne, byl nejspíš slyšet v okruhu několika kilometrů.

Ingredience
rýže
1 hrnek kokosového mléka
1 a 1/2 hrnku vody
1 hrnek jasmínové rýže

jahodová omáčka
250g jahod
1 lžíce alsanu nebo oleje
1 lžíce třtinového cukru nebo agávového sirupu
2 lžíce kokosového mléka


chřest
150g chřestu
1/2 hrnku růžového vína
1/2l vody
sůl

Postup
Rýži propláchneme a uvaříme v kokosovém mléce s vodou.
Na pánev dáme rozpustit alsan a přidáme cukr. Když cukr zkaramelizuje, přidáme na čtvrtky nakrájené jahody a necháme 2 minuty vařit, pak přidáme kokosové mléko a necháme prohřát.
Vodu s vínem a solí dáme vařit. Z chřestu odkrojíme asi 2cm od konce a oloupeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme, dokud není na skus. 

Žádné komentáře:

Okomentovat