neděle 15. září 2013

Čokoládový dort

Ingredience
Korpus
200g hořké čokolády
200g rostlinného másla
instantní káva (1 lžíce + 100ml vody)
25g kvalitního kakaa
170g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
200g agávového sirupu
100g sójového jogurtu

Poleva
300g hořké čokolády
50ml rostlinného oleje

Na ozdobení
25g nasekaných pistácií (nebo jiných ořechů)
čerstvá máta
dle chuti - maliny, jahody, ostružiny, banán, hruška, hroznové víno a další

Postup
Hořkou čokoládu nalámeme na kousky, rostlinné máslo nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme horkou kávou a zahříváme, dokud se vše nerozpustí. V malé misce smícháme jogurt s agávovým sirupem. 
V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Přilijeme jogurt a čokoládovou směs a dobře promícháme. Dortovou formu s odnimatelným dnem vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo krupičkou. Nalijeme do ní těsto na korpus a pečeme na 140°C asi hodinu a půl (kontrolujeme pomocí špejle).
V hrnci rozehřejeme olej a nalámeme do něj čokoládu, vaříme na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládu nalijeme na vychladlý korpus. Posypeme nasekanými oříšky a dozdobíme ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat