středa 11. prosince 2013

Rybí hlíva s bramborovým salátem

Recept známý především ze soucitně, případně ze stránek Vánoce bez násilí, který jsem loni vymýšlela pro Otevři oči. Jsem vážně ráda, že má úspěch (což zvlášť teď před Vánoci vidím téměř denně na facebooku), což ovšem znamená, že tento recept nejspíš znáte. Přesto jsem si nemohla odpustit ho sem nedat. Tak mi to snad odpustíte. 

Ingredience
"Ryba"
Hlíva ústřičná
Řasa kombu
Hladká mouka
Strouhanka
Olej
Koření (sůl, pepř, mletý kmín, koriandr, sušený česnek, bazalka a petržel)

Bramborový salát
500g brambor
100g sojanézy
3 nakládané okurky
1/2 červené papriky
Hrst čerstvého hrášku
50g uzeného tempehu
1 mrkev

Postup
"Ryba"
Řasy namočíme do vody a necháme změknout, aby se od sebe daly oddělit. Olej smícháme s kořením a namáčíme v něm očištěnou hlívu. Vezmeme plátek řasy a zabalíme do něj hlívu. 
Smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla kaše, ve které obalíme naši "rybu". Přendáme do strouhanky, obalíme a dáme do rozpáleného oleje. Na mírném ohni smažíme z obou stran dozlatova. Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.

Bramborový salát
Brambory předem uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky a tempeh nahrubo nastrouháme, mrkev a papriku nakrájíme nadrobno. Přidáme hrášek a sojanézu, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme alespoň půl dne rozležet v chladu. 

1 komentář:

  1. Parádní klasika :) Už jsem nevydržela a udělala si salát minulý týden... Jen brambory, přidat ze sklenice směs do bramborového salátu, smíchat se sojanezou, trochu černé soli, možná trochu kurkumy pro barvu... A pa-rá-da! Nechámu, jak někdo může jíst salát s těžkou HELLmanskou majolkou... Já se toho můžu přejíst jak chci a pohoda :))

    OdpovědětVymazat