středa 29. května 2013

I naše kočka miluje chřest

Chřestová polévka
Ingredience
8-10ks bílého i zeleného chřestu
3/4l vody
kostka zeleninového bujonu
1-2 lžíce růžového vína
4 lžíce kokosového mléka
nastrouhaný muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
opečená houska

Postup
Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky, vložíme ho do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujon a vaříme do změknutí. Pak přidáme kokosové mléko, muškátový oříšek, pepř a víno. Na troše oleje opečeme na kostky nakrájenou housku.



Chřestový koláč se špenátem
Ingredience
Pâte brisée
250g hladké mouky
125g rostlinného másla
3 lžíce vody
1/2 lžičky soli

Náplň
10ks bílého chřestu
200g špenátu
200g silken tofu
nastrouhaný muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup
Ingredience na pâte brisée zpracujeme v těsto a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak ho vyválíme na tenkou placku a vložíme do formy.
Chřest oloupeme, ořežeme konce a dáme vařit do osolené vody. Špenát necháme rozpustit na mírném ohni, pak ho smícháme se silken tofu, osolíme, opepříme a předáme muškátový oříšek. 3 kusy chřestu si odložíme stranou, zbytek nakrájíme na malé kousky, které vmícháme do špenátu. Vzniklou směs pak nalijeme na těsto, přidáme 3 celé chřesty a dáme péct na 180°C na 10 až 15 minut.

Palačinky

Tenhle recept je tak jednoduchý, že je mi skoro hloupé ho sem dávat, ale protože většina lidí nevěří, že se dají palačinky udělat bez vajec, tak ho sem dát musím.


Ingredience
600g hladké mouky
1l rostlinného mléka
1/2 lžičky soli
1 zarovnaná lžíce cukru
marmeláda/hořká čokoláda/cokoliv co na to chcete napatlat

Postup
Hladkou mouku smícháme s mlékem, solí a cukrem a vyšleháme těsto. Pánev potřeme kapkou oleje (nejlépe použijeme peroutku, abychom tam neměli oleje moc, ale můžete ho tam kápnout i přímo - ale opatrně). Naběračkou nabereme těsto a nalijeme ho na pánev, opatrně ho rozprostřeme spodkem naběračky do krajů a necháme smažit. Po chvilce obracečkou palačinku otočíme, osmažíme i z druhé strany a sundáme z pánve. Opět pánev potřeme olejem a pokračujeme, dokud máme těsto.
Hotové palačinky potřeme marmeládou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Pokud nevíte, jak na to, koukněte sem, je tam i video návod. A recept jsem tam stejně ukradla. 

neděle 26. května 2013

Rychlé těstoviny s rajčaty

Ingredience
těstoviny
8 středně velkých rajčat
3 stroužky česneku
1/2 cibule
2 hrsti sójových kostek
bazalka
zeleninový vývar
slunečnicový a olivový olej
sůl


Postup
Těstoviny uvaříme podle návodu. Sójové kostky uvaříme v zeleninovém vývaru.
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, z uvařených sójových kostek vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na osminky.
Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme cibulku s česnekem. Přidáme sójové kostky. Nakonec přidáme rajčata a necháme ještě asi dvě minuty prohřát, osolíme a přidáme bazalku.
Na těstoviny dáme vzniklou směs a zalijeme olivovým olejem.

sobota 25. května 2013

Lilek na houbách s bramborovými noky


Ingredience (na 3 porce)
omáčka
1 lilek
1/2 hrnku sušených hub
300ml rostlinné smetany
1 cibule
1 lžíce jablečného octa
sůl, pepř
1 lžíce mouky a půl hrnku vody

noky
400g brambor vařených ve slupce
100g krupice
100g polohrubé mouky
sůl




Postup
Dáme vařit brambory, lilek nakrájíme na kostky a osolíme, houby zalijeme vroucí vodou. Lilek necháme alespoň půl hodiny vypotit a poté ho osušíme.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme lilek a necháme ho též osmahnout. Zalijeme houbami a rostlinnou smetanou, osolíme, opepříme a dusíme, dokud nejsou lilek i houby měkké. Přidáme ocet, lžíci mouky rozmícháme v půl hrnku vody a vlijeme do omáčky. Vaříme ještě asi minutu a odstavíme.
Brambory nastrouháme na jemno, smícháme s moukou a krupicí, přidáme špetku soli a vytvoříme těsto. Tvarujeme kuličky a vaříme v horké vodě asi 10 minut.

pátek 24. května 2013

Tofu sušenky

Ingredience
100g silken tofu
150g cukru
70g alsanu (nebo jiného rostlinného másla)
200g hladké mouky (nejlépe celozrnné, já bohužel nemohla přijít na to, kam ji kdo zašantročil)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 lžíce strouhané vysokoprocentní čokolády

Postup
Tofu nastrouháme na jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Zpracujeme v těsto (dlouho to vypadá, že z toho těsto neuděláte, ale nevzdávejte se, nakonec to přeci jen zvládnete). Z těsta tvarujeme malé placičky a pokládáme plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 10 minut na 170°C.

sobota 18. května 2013

Rýžové nudle s houbami a zeleninou

Ingredience
Balení rýžových nudlí
150g bílého chřestu
1/2 brokolice
1 velká mrkev
1/2 pórku
5 stroužků česneku
2 malé chilli papričky
1/2 uzeného tofu
hrst slunečnicových semínek
4 lžíce shoyu omáčky
8 sušených hub nam huong


Postup
Nudle připravte dle návodu na obalu.
Chřest oloupejte, odřízněte konce (1-2cm) a dejte vařit na skus do slané vody. Houby dejte zvlášť vařit v neosolené vodě, dokud nezměknou.
Pórek nakrájejte na kolečka, mrkev a tofu na proužku. Česnek oloupejte a rozkrájejte na čtvrtiny, chilli papričky na malé kousky a brokolici rozeberte na růžičky.
Na rozpálený olej dejte pórek, chilli a česnek a nechte asi 2 minuty smažit, pak přidejte tofu a nechte, dokud nezhnědne. Pak přidejte mrkev a chřest a pokrájené houby, nechte asi 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a brokolici a počkejte, dokud brokolice nezměkne. Pak přidejte rýžové nudle a slunečnicová semínka.

Poznámka
Tyhle sušené houby jsem sehnala ve večerce jednoho tisícového městečka. Od své vietnamské kamarádky jsem zjistila, že je velmi pravděpodobné, že je budou mít v každé vietnamské večerce. V Praze pak můžete zkusit Sapu nebo specializované asijské prodejny. Pokud byste je přesto nesehnali, zkuste shitake (sice to není zcela adekvátní náhrada, ale je to použitelnější než ostatní houby, které u nás seženete).

čtvrtek 16. května 2013

Arašídové fairy cakes

Fairy cakes jsou totéž co cupcakes, ale výraz cupcakes teď používá tolik lidí a já tak nerada zapadám mezi většinu... a navíc výraz cupcakes se používá v Americe, zatímco fairy cakes je z Británie. A já mám radši Brity než Američany.
Slíbili jsme, že něco napečeme na letošní Veggie Parade a protože to nechci testovat přímo na místě rovnou na vás, zkouším to nanečisto doma (a doufám, že své spolubydlící časem neznechutím, že se u nás teď bude neustále vyskytovat něco sladkého).


Ingredience (na 12 muffinů)
muffiny
1/3 hrnku alsanu
1/3 hrnku arašídového másla (crunchy - s kousky arašídů)
3/4 hrnku cukru (myslím, že když dáte o něco méně, nic se nestane)
1 a 1/4 hrnku celozrnné mouky
3/4 hrnku rostlinného mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu

poleva
1/4 hrnku arašídového másla (smooth - bez kousků arašídů)
1/2 hrnku moučkového cukru
5 lžíc rostlinného mléka

Postup
Všechny ingredience smícháme v těsto a za 3/4 naplníme silikonové formičky (pokud je používáte poprvé, vymažte je olejem, při dalším pečení už to dělat nemusíte). Dáme péct na 180°C na 15-20 minut (a raději hlídáme, abychom je zbytečně nespálili).
V míse smícháme ingredience na polevu, naplníme jimi zdobičku a ozdobíme pomocí ní vychladlé muffiny. Nebo můžeme muffiny jen potřít a přidat marcipánové ozdůbky.

Zelné placky

Klasický recept na zelné placky jsem upravila do veganské podoby. A všichni, kdo ho vyzkoušeli, byli nadšení - odzkoušeno na vlastních rodičích (a že jim to chutnalo je pro mě obrovský úspěch) a na podzimní vegan dinner, která se pořádala v rámci Veggierku, který organizovali lidé z Otevři oči.
Poloviční dávka podle mého názoru vydá tak na 6 porcí, pokud si k plackám dáte nějakou dušenou zeleninu.

Ingredience
1kg kyseného zelí (já použila 0.5kg bílého a 0.5kg červeného, ale nezáleží na tom)
1kg celozrnné mouky (nebo jsem taky zkoušela 2/3 hladké a 1/3 celozrnné)
2 tempehy
500ml ovesné smetany
sůl, pepř, kmín

Postup
Tempeh nastrouháme, všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Na vymazaný plech tvarujeme placky, pokud těsto lepí (což pravděpodobně bude), každý kousek těsta pomoučíme. Pečeme v troubě na cca 180°C a hlídáme. Až zespodu začnou hnědnout, otočíme je a zase čekáme (každá strana trvá pár minut). Dejte pozor, ať se vám placky příliš nevysuší, raději, ať jsou světlejší, než aby byly příliš tvrdé a suché.

středa 15. května 2013

Vinné rizoto s chřestem a houbami


Ingredience
300g basmati rýže
6 hrnků vody
2 hrnky růžového vína
2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, sůl
lžíce alsanu
půlka pórku
200g bílého chřestu
hrst hrášku
2 lžíce nakládaných hub
2 lžíce rostlinné smetany

Postup
3 hrnky vody přivedeme k varu a vsypeme basmati rýži. Vaříme asi 10 minut, než rýže změkne a voda se vypaří.
3 hrnky vody vlijeme do dalšího hrnce, přidáme 2 hrnky růžového vína a koření. Do vroucí tekutiny vložíme pokrájený chřest a vaříme do změknutí (na skus). Na pánvi rozpustíme alsan, nakrájíme na kolečka pórek a dáme ho smažit. Když trochu zezlátne, přidáme chřest a 5 minut smažíme na mírném ohni. Přilijeme rostlinnou smetanu a půl hrnku směsi vody s vínem. Necháme 2 minuty vařit, pak přidáme hrst a hrášku a nakládané houby a vmícháme rýži.
Do lehce vymazané zapékací formy dáme rizoto a podlijeme asi půl hrnkem směsi vody s vínem a dáme zapéct do trouby na 15 minut.

Poznámka
Na facebooku padl dotaz, jak by se dalo nahradit víno. A protože je mezi vegany mnoho sXe, přidám i sem pár možností, jak recept obměnit.
1. Vařte stejně, jen místo vína přidejte džus (osobně bych použila jablečný nebo třešňový).
2. Uvařte chřest v kokosovém mléce zředěném vodou a přidejte bylinky (například tymián). Kokosové mléko zároveň přidejte místo rostlinné smetany.

neděle 12. května 2013

Den matek - marcipán v čokoládě

Ingredience
100g marcipánu
potravinářské barvivo různých barev
100g hořké čokoládové polevy

Postup
Marcián rozdělíme na počet dílů podle toho, kolik chceme mít barev marcipánu. Každý díl obarvíme malým množstvím barviva. Vytvoříme asi půl centimetru silnou placku a vykrajovátkem vykrájíme srdíčka. Každé srdíčko namočíme do rozehřáté hořké čokolády. Ze zbytku marcipánu vytvoříme růžičky nebo srdíčka (nebo cokoliv jiného, co by mohlo naše maminky potěšit) a čokoládové srdíčko.

A čím jste dnes své mamince udělali radost vy?

středa 8. května 2013

Dušený lilek s čočkou a hruškou

Ingredience
200g čočky
2 větší lilky
2 velké cibule
4 stroužky česneku
3 rajčata
1 hruška
sůl
pepř
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
olej
1 lžíce sójové omáčky

Postup
Na hodinu necháme namočit čočku. Lilek nakrájíme na větší kusy, posolíme a necháme vypotit, pak ho osušíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na klínky, česnek nakrájíme na plátky. Na rozpáleném oleji cibuli a česnek osmažíme. Přidáme lilek, podlijeme vodou a necháme dusit asi 20 minut.
Dáme vařit čočku s černým pepřem a novým kořením, dokud čočka nezměkne.
Na plech potřený olejem dáme na klínky nakrájené brambory, osolíme a dáme péct do trouby.
Nakrájíme na měsíčky rajčata a na malé kousky hrušku. Přidáme spolu s čočkou ke změklému lilku, přimícháme sójovou omáčku a podáváme s pečenými bramborami.

Matcha fairy cakes

Ingredience
1/2 hrnku sójového jogurtu
2/3 hrnku sójového mléka
1/3 hrnku oleje
1 a 1/4 hrnku celozrnné mouky
1/3 hrnku třtinového cukru
3 lžíce agávového sirupu
1/4 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky kypřícího prášku
1/4 lžičky jedlé sody
3 lžičky matcha čaje na vaření
marmeláda
60g čokolády na vaření
2 lžíce sójového mléka
kousek marcipánu a špetka potravinářského barviva

Postup
V míse smícháme sójový jogurt, sójové mléko, olej, mouku, třtinový cukr, sirup, kypřící prášek, jedlou sodu, vanilkový extrakt a matchu a vyšleháme hladké těsto. Do 12 silikonových forem nalijeme těsto přibližně do dvou třetin a do středu každého muffinu dáme lžičku marmelády (já použila malinovou). Dáme péct na 15 až 20 minut do rozehřáté trouby (já nechala plynovou troubu na minimum, ale v podobném receptu píší na 180°C). 
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s trochou sójového mléka a polijeme s ní muffiny. Z obarveného marcipánu vytvoříme kvítky nebo srdíčka a dortíky jimi dozdobíme.

Poznámka
Matcha čaj seženete v lepších čajových krámcích či čajovnách (já kupovala v Praze u Modrého slona) nebo na internetu. Doporučuji koupit tu na vaření, je levnější než běžná matcha a na vaření postačí.

pondělí 6. května 2013

Ovocná zmrzlina

Ingredience
200ml kokosového mléka
6-7 banánů
1 avokádo
2 lžíce borůvek
2 lžíce sirupu z agáve
Strouhaný kokos

Postup
Vše vložíme do mísy a rozmixujeme ponorným mixerem. Vzniklou hmotu nalijeme do formiček na nanuky (já jsem použila tyto formičky z ikey) a dáme zamrazit. Uvedená dávka stačí na 15 nanuků.

Čokoládová zmrzlina

Ingredience
1 avokádo
100g čokolády na vaření
vrchovatá lžička kakaa
400ml kokosového mléka
lžíce agávového sirupu

Postup
Dáme vařit kokosové mléko, nalámeme do něj polovinu až tři čtvrtiny čokolády a nasypeme kakao. Vaříme, dokud se vše nerozpustí. Když mléko vychladne, přidáme avokádo a rozmixujeme tyčovým mixerem. Zbytek čokolády nastrouháme a přidáme k budoucí zmrzlině. Nalijeme do formiček na nanuky nebo do misky a dáme do mrazáku.

Houbové ragú s meruňkami

Ingredience
150g cibule
100g pórku
500g hub (my použili žampiony a hlívu)
150g sušených meruněk
olej
šťáva z jednoho pomeranče
250ml zeleninového vývaru
lžička mletého zázvoru
sůl
pepř


Postup
Na rozpáleném oleji orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a pórek. Když cibule zezlátne, přidáme na kousky nakrájené houby, osolíme, opepříme a přidáme zázvor a asi pět minut dusíme. Pak přidáme sušené meruňky a dusíme dalších pět minut. Podlijeme vývarem a pomerančovou šťávou a vaříme, dokud omáčka nezíská sametovou konzistenci.
Podáváme s brambory nebo čerstvým chlebem.

Karamelové ovesné sušenky

Ingredience
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku celozrnné mouky
1/4 hrnku třtinového cukru
1 a půl lžíce datlového sirupu
70g alsanu
hrst nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce vody
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky vanilkového aroma
1/2 lžičky skořice
Postup
Na pánvi necháme rozpustit alsan, přidáme cukr, datlový sirup a nasekané ořechy a necháme zkaramelizovat. V míse smícháme ovesné vločky, mouku a jedlou sodu, přidáme vodu, aroma, skořici a karamel a smícháme v těsto. Na plech dáme pečící papír, do ruky vezmeme kousek těsta, uděláme kuličku, ze které stlačením vytvoříme placku. Dáme péct na 15-20 minut na 150°C.

Veganské vaření na vodě

Chystáte se v létě na víc dní "mimo civilizaci", kde nebudete mít možnost nákupů nebo jedení v restauraci? Kde budete mít k dispozici jen ešus a vařič? Taky jsem to loni v létě řešila, když jsem jela na vodu, a ráda bych se s vámi podělila o svoje řešení. Všechna jídla byla vařena pro čtyři osoby, což je optimální počet strávníků jak na množství surovin, tak na vaření v ešusu.

první večeře
2 pytlíky jasmínové rýže
2 zeleninové bujony
1l vody
1/2 pytlíku sójových kostek
1 velká konzerva hrášku s mrkví
1 malá konzerva kukuřice
Dáme vařit vodu se dvěma bujony. Až se začne vařit, vložíme sójové kostky a vsypeme rýži. Vaříme 15 minut. Z konzerv vylijeme vodu a vmícháme do rýže.

druhá večeře
1/2kg kuskusu
1/2 pytlíku sójových kostek
1 zeleninový bujon
cca 1/2l vody
1 velká konzerva hrášku s kukuřicí a paprikou
Dáme vařit vodu s bujonem. Až se začne voda vařit, přidáme sójové kostky a vaříme 15 minut. Přisypeme kuskus a necháme 10 minut odležet. Z konzervy slijeme vodu a zeleninu vmícháme do kuskusu.

třetí večeře
2 pytlíky jasmínové rýže
1l vody
1 zeleninový bujón
1 velká konzerva ananasu nakrájeného na kostky
1 mandlové tofu
Dáme vařit vodu s bujonem. Až se začne vařit, vsypeme rýži a vaříme cca 15 minut. Slijeme vodu z ananasu a tofu nakrájíme na kostky. Vmícháme do rýže.

čtvrtá večeře
1l vody
500g červené čočky
1 balíček kešu ořechů
1 zeleninový bujon
Dáme vařit vodu s bujonem a čočkou a vaříme, dokud čočka nezměkne, stále mícháme a případně přiléváme vodu. Vsypeme kešu.

pátá večeře
1l vody
1 balení těstovin
1 sklenička sušených rajčat naložených v oleji
1 uzené tofu
sůl
Ve osolené vodě uvaříme těstoviny a vaříme dle návodu. Slijeme vodu, přidáme pokrájená rajčata a na kostičky nakrájené tofu.

Tofu, zeleninový bujon a sušená rajčata jsem měla z DM drogerie, protože u nich není potřeba skladování v chladu. Všechno ostatní se dá koupit v každém supermarketu.

sobota 4. května 2013

Pizza z celozrnné mouky

Recept jsem si vypůjčila z veganky a trochu si ho přizpůsobila.

Ingredience
125g celozrnné mouky
2 lžíce olivového oleje
60ml teplé vody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky třtinového cukru
13g droždí
rajčatový protlak
sójová smetana
černé olivy
cuketa
uzené tofu
rajčata
žampiony
další zelenina dle chuti

Postup
Kvasnice nadrobíme do vody s cukrem a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, olejem a kváskem, vytvoříme těsto a dáme na hodinu odležet. 
Po vykynutí těsto rozdělíme napůl (nebo z něj uděláme jednu velkou pizzu) a vyválíme dvě menší pizzy (pokud se vám nechce si s tím hrát, udělejte normálně kulaté).
Rajčatový protlak smícháme se sójovou smetanu a vzniklou směs natřeme na vyválené těsto. Přidáme nakrájené tofu, žampiony a zeleninu, můžeme posypat strouhaným veganským sýrem (například veganline). 
Dáme péct na 220°C (nebo máte-li stejně jako my plynovou troubu tak odhadem) na cca 10 minut. 

Sushi

Ingredience
250g sushi rýže
2-3 lžíce rýžového octa
1 lžička cukru
nori řasy
zelenina a ovoce (mango, paprika, avokádo, mrkev, chřest...) nakrájené na nudličky
wasabi
sójová omáčka




Postup
Rýži několikrát propláchneme a dáme vařit v neosolené vodě na 10 minut. Dáme vařit rýžový ocet s cukrem, který vlijeme po do vychladlé rýže.
Na plát řasy naneseme rýži, necháme si volný proužek, který pak namočíme, abychom ho po zarolování mohli "přilepit" ke vzniklé ruličce. Na rýži naskládáme zeleninu, můžeme opatrně přidat wasabi a zarolujeme.
Hotové sushi namáčíme ve wasabi či v sójové omáčce.

Brambory s čočkou a zeleninou

Ingrdience
brambory
cibule
červená čočka
hřebíček
česnek
nové koření
sůl
olej
brokolice
kukuřice
paprika


Postup
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, červenou čočku probereme, propláchneme a vaříme v osolené vodě s hřebíčkem, stroužkem česneku a novým kořením do změknutí. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme cibulku a čočku.
Brokolici a kukuřici dáme vařit na 2-3 minuty do osolené vody. Nakrájíme 1 červenou papriku.

Ovocný salát

Ingredience
Půlka avokáda
Centimetrový plátek ananasu
1 mandarinka
1 banán
List římského salátu
2 kostičky živé čokolády (Life food chocolate 80%)
1 lískový a 1 vlašský ořech
Šťáva z limetky

Postup
Mandarinku oloupeme a rozdělíme na měsíčky, z ananasu odstraníme slupku a vykrojíme střed, nakrájíme na kousky, banány na kolečka, avokádo na kostky. Salát natrháme, dáme na talíř, na něj položíme ovoce. Na jemném struhadle nastrouháme čokoládu a oříšky a posypeme ovoce. Zakapeme limetkovou šťávou.

Kokosová rýže s ananasem a kokosové tempeh karbanátky

Inspiraci pro tento recept jsem našla v knize Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Není to přesný recept z knihy, jen jsem si vypůjčila, co se mi zrovna hodilo.

Ingredience
Kokosová rýže s ananasem
Pytlík rýže
Kokosové mléko (buď v plechovce 400ml nebo instantní)
Limetka
Sůl
Půlcentimetrový plátek ananasu


Kokosové tempeh karbanátky
Půl balení smaženého tempehu
1 šalotka
3 lžíce vody
2 lžičky lahůdkového droždí
2 lžíce strouhanky
2 lžíce strouhaného kokosu
Špetka pepře


Postup
Kokosová rýže s ananasem
Rýži vložte do hrnce a přilijte kokosové mléko a hrnek vody nebo zalijte vodou a přisypte 6 lžiček instantního mléka. Přidáme sůl a šťávu z půlky limetky. Vaříme po dobu, která je napsaná na krabičce.
Ananas zbavíme středu a slupky a nakrájíme na malé kostky. Vmícháme do rýže.

Kokosové tempeh karbanátky

Tempeh nastrouháme na hrubém struhadle, šalotku nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme v misce a tvarujeme karbanátky. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran.

Bramborové knedlíky plněné sójovým "masem" se špenátem

Ingredience:
Bramborové knedlíky
600g brambor uvařených ve slupce
100g hrubé mouky
100g krupice
100g sójových kostek (pokud použijete sójový granulát, ušetříte si nějaký čas, protože nebudete muset kostky krájet na drobno)
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička kari
1 hrst sušených hub
1 malá petržel
1 a 1/2 cibule
olej
sůl


Špenát
450g špenátu
1/2 cibule
hrst vlašských ořechů
sůl
olej

Postup:
Bramborové knedlíky
Do vařící vody přidáme sójovou omáčku, sušené houby, kari, na kostky nakrájenou petržel, 1/2 cibule a sójové kostky a vaříme po dobu uvedenou na obalu. Po uvaření nakrájíme na drobno. Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji na pánvi a smícháme se sójovým masem.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. S moukou, krupicí a solí zpracujeme v těsto.
Bramborové těsto plníme sójovým masem. (Chtěla jsem tvořit kuličky, ale kvůli spotřebě těsta jsem se nakonec rozhodla pro válečky. A protože jsem se bála, aby se mi nerozvařily, vyválela jsem hotové válečky v mouce. Ale to možná nebylo nutné.)
Vaříme ve vroucí vodě 10-15 minut.

Špenát
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme špenát. Necháme prohřát a přidáme na drobno nasekané ořechy a osolíme. Protože mi zbylo sójové maso, přidala jsem ho ke špenátu.

Ovoce s mákem

Není to tak úplně recept, spíš jen takový tip, jak si můžete ozvláštnit jídelníček. 

Suroviny
Ovoce podle chuti, já použila banány a hrušky
Mletý NESLAZENÝ mák
Sirup z agáve

Postup
Ovoce nakrájíme na kostky nebo plátky, 2 vrchovaté lžičky máku smícháme se lžičkou sirupu nebo medu a nasypeme na ovoce. A to je všechno, teď už zbývá to jen sníst. Dobrou chuť.

Bramborová buchta (báč) bez vajec

Suroviny
5 větších brambor
1/2l rostlinného mléka
1 a 1/2 kostky kvasnic
3 hrnky mouky
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva + 1/2 lžíce vody + 1/2 lžíce oleje
sůl
majoránka
5 stroužků česneku
100g tempehu




Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo, zalijeme většinou mléka, přidáme sůl, asi půl balíčku majoránky, prolisovaný česnek, olej a mouku. Prášek do pečiva smícháme s vodou a olejem a necháme vyšumět, pak přidáme k těstu. Nastrouháme do těsta tempeh. Do zbytku vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a uděláme kvásek, který pak vlijeme do těsta. Zamícháme, nalijeme do vymazaného pekáče a necháme hodinu kynout. Pečeme hodinu na 150°C. Nakrájíme na kostky a dáme si k ní nějakou zeleninu, ať tu mastnou, nezdravou ňamku něčím vyvážíme.

Marinované tofu

Suroviny
Balení přírodního tofu
Marmeláda
Celozrnná hořčice
Shoyu omáčka
Olej







Postup
Marmeládu, hořčici, shoyu a olej smícháme v poměru 2:2:1:1. Tofu nakrájíme na plátky a ponoříme do marinády, necháme několik hodin odležet v chladu, pak opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s pečivem, bramborami nebo jen se spoustou zeleniny.


Ježčí dort

Dort z ježků bez ježků, čili vhodný i pro vegetariány a vegany. Jediné, co potřebujete, je vykrajovátko ve tvaru ježka. Nebo vykrajovátko s jakýmkoli jiným motivem, který vám rozzáří den. 


Ingredience
Těsto
250g celozrnné hladké mouky
170g roslinného másla/tuku na pečení
2 lžíce cukru či sirupu (javorový/agávový/datlový...)
špetka soli
cca 1dcl studené vody

Maková náplň
200g makové náplně
Hrnek sójového mléka
150g kokosu


Postup
Necháme změknout tuk, smícháme všechny ingredience a rukama uhněteme hladké těsto. Necháme ho hodinu odležet v chladu.
(Z mletého máku, cukru a sójového mléka můžete připravit náplň, pokud se vám do toho ale nechce, můžete si náplň koupit předem, stejně jako já.)
Do koupené náplně vlijeme hrnek mléka, nasypeme kokos a promícháme.
Když je těsto odležené, vmačkáme do formy, vlijeme na něj náplň a ze zbytku těsta vykrájíme ježčím vykrajovátkem malé ježky (můžete samozřejmě použít jakékoliv vykrajovátko, budete ale muset dort přejmenovat). Ježky naskládáme na makovou náplň a dáme péct do předehřáté trouby na 180° na zhruba půl hodiny.

Fazololilkové kari

Ingredience
olej
cibule
lilek
máslová dýně
fazole černé oko
arašídy
čerstvý špenát
rajčata
kari
sůl
dijonská hořčice
kokosové mléko

Postup
Večer si namočíme fazole a druhý den je uvaříme v osolené vodě do měkka. Nakrájíme lilek na kostky a osolíme, necháme "vypotit" a osušíme papírovými utěrkami.
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme lilek a podlijeme vodou. Přidáme kari a na kostky nakrájenou dýni a vaříme do změknutí lilku. Necháme odpařit většinu vody a přidáme fazole, arašídy a půl hrnku kokosového mléka s jednou lžičkou hořčice. Nasekáme na jemno špenát a nakrájíme rajčata na osminky, přidáme ke směsi a necháme prohřát. Podáváme s rýží nebo topinkami.

Mazanec

Ingrdience
500 g hladké mouky
200 ml rostlinného mléka nebo vody
100 g alsanu
100 g cukru
100 g rozinek
1 kostka droždí
špetka soli

Postup
Spaříme rozinky. Droždí rozdrolíme do vlažného mléka s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.
Smícháme mouku, cukr, sůl a alsan. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme spařené rozinky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
Po vykynutí znovu prohněteme, vytvoříme bochánek a necháme kynout dalších 20 minut. Pečeme 40-60 minut na 180°C.

Kokosové rohlíčky

Ingredience
200g celozrnné ječné hladké mouky
200g strouhaného kokosu
200g rostlinného tuku
150g moučkového cukru
hořká čokoláda nebo karob na polití

Postup
Z mouky, cukru, kokosu a tuku vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny odležet. Vytvarujeme rohlíčky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. V původním receptu je psáno, že se to má péct na 180°C, já jsem pekla v plynové troubě, takže nevím. Hlavně je třeba hlídat, aby se rohlíčky nespálily. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu (nebo karob) a rohlíčky v ní buď namáčíme nebo je jí poléváme.

Brokolicová polévka s mandlemi

Ingrdience
1 brokolice
2 hrnky vody
200ml mandlové smetany
sůl
pepř
muškátový oříšek
skořice
hrst mandlí

Postup
Brokolici uvaříme v osolené vodě, když změkne, vlijeme mandlovou smetanu, přidáme pepř, muškátový oříšek a skořici a pár minut necháme vařit. Rozmixujeme v mixeru a vsypeme nasekané mandle.

Vosí hnízda

Ingredience
Těsto
160g anglických sušenek z alberta
80g třtinového cukru
40g rostlinného ztuženého tuku
2 lžičky s rumu
1 vrchovatá lžička kakaa
2 lžíce rýžového mléka
4 hrsti mletých ořechů (použila jsem mandle a vlašáky)
cukr na vysypání formičky
linecká kolečka dospod


Náplň
1 vanilkový puding
1 a 3/4 hrnku rýžového mléka
2 lžíce třtinového cukru
30g margarínu
5 lžic spiced rumu

Postup
V mléce uvaříme puding s cukrem, po zhoustnutí přidáme margarín a rum a dáme ztuhnout do ledničky.
Sušenky rozemeleme, přidáme cukr, změklý margarín, rum, kakao, mléko a ořechy, vypracujeme v těsto. Formičku vysypeme třtinovým cukrem, vmáčkneme kus těsta, vařečkou uděláme důlek, naplníme krémem, připlácneme lineckým kolečkem a vyklopíme.

Mrkvovomátová polévka

Ingredience
5 středně velkých mrkví
1 a 1/2 hrnku vody
1 hrnek ovesné smetany
cca 20 lístků máty
sůl
muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
1/2 lžičky třtinového cukru

Postup
Na jemno nakrájenou mrkev vaříme s vodou na mírném ohni, dokud mrkev nezměkne. Mezitím dáme vařit smetanu, když začne vřít, snížíme teplotu a přidáme mátu. Necháme asi 5-10 minut vařit, poté mátu vyndáme a vyhodíme. Přilijeme k uvařené mrkvi, osolíme, opepříme, přidáme cukr a muškátový oříšek a rozmixujeme v mixeru.

Thajská rajčatová polévka

Tuhle polévku jsem kdysi ochutnala v maitree a musela jsem ji vyzkoušet připravit doma. O výsledek svého snažení se s vámi tedy musím podělit.


Ingredience
Olej 
1 velká cibule 
2 stroužky česneku 
1-2 lžíce čerstvého zázvoru 
1 velká konzerva loupaných rajčat 
1 malá konzerva kokosového mléka 
1/2 lžičky soli 
2 lžičky třtinového cukru





Postup
Cibuli nakrájíme na jemno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme na jemno nakrájený česnek a zázvor a necháme asi dvě minuty na mírném plameni. Přidáme rajčata, půl hrnku vody, sůl a cukr a necháme 5 minut vařit. Směs vlijeme do nádoby na mixování a rozmixujeme. Vrátíme zpět do hrnce, vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli prohřát.

pátek 3. května 2013

Dýňové brownies

Tyhle brownies (volně podle receptu z veganotic) jsem pekla na druhé rande s Vandrákem. Teprve poté, co snědl v podstatě celý pekáč, se mi rozhodl oznámit, že má alergii na čokoládu. Takže - pokud máte alergii na čokoládu, doporučuji vám si tuhle laskominu odpustit. Nicméně pokud alergií na čokoládu netrpíte, směle do toho. Jsou totiž skvělé a úžasné a já vám slibuji, že vaše chuťové pohárky budou nadšené.


Ingredience 
Brownies
120g rozpuštěné hořké čokolády 
1 hrnek dýňového pyré 
3/4 hrnku cukru (příště bych dala tak 1/2 hrnku) 
1/4 hrnku oleje 
3/4 hrnku jemné celozrnné ječné mouky 
1/4 hrnku kakaa 
1/4 lžičky soli 

Dýňový krém 
1 hrnek dýňového pyré 
1/4 - 1/2 hrnku rostlinného mléka (pro začátek dejte méně a postupně přilijte) 
1/4 hrnku cukru 
1/4 lžičky skořice 
trocha nastrouhaného muškátového oříšku 
trocha nastrouhaného nového koření 

Postup 
Předehřejeme troubu (já zase pekla na bytě v plynové, takže odhadem). Menší čtvercovou/obdélníkovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme dýňové pyré, cukr a olej, přisypeme mouku, kakao a sůl, vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Těsto rozprostřeme do formy tak, aby se u okrajů zvedalo. Ingredience na krém smícháme, mléko přiléváme opatrně tak, aby krém nebyl řídký, rozmícháme vidličkou a naneseme na brownies. Pečeme 30-45 minut (hlídáme). Brownies necháme vychladnout a dáme do ledničky (já ho tam nechala přes noc). Ráno dozdobíme nastrouhanou hořkou čokoládou a krájíme. Přechováváme v lednici (pokud tedy zůstane něco, co by se tam přechovávat dalo).