úterý 20. srpna 2013

Kokosové housky

Recept z Rasta kuchařky, jen jsem místo klasického mléka přidala sójové. Je to spíš taková velká sušenka, ale oficiální název dle kuchařky byl houska, tak se nedivte.

Ingredience
115g margarínu
170g třtinového cukru
280g celozrnné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
170g nastrouhaného kokosu (nejlépe čerstvého)
200ml rostlinného mléka

Postup
Margarín s cukrem utřeme. Smícháme mouku, skořici a prášek do pečiva, přisypeme kokos, přilijeme mléko a přidáme utřený margarín s cukrem. Mícháme, dokud nevznikne těsto. Pomoučenýma rukama vytvarujeme housky a dáváme na vymaštěný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud nezezlátnou a nenabudou.

Muffiny s vůní Francie

Ingredience
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
3/4 hrnku olivového oleje
1/4 hrnku rostlinného mléka
1 hrnek nadrobno nakrájených nenakládaných sušených rajčat
1/2 hrnku nadrobno nakrájených oliv
1 lžička provensálského koření
pepř, sůl

Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva, pepřem, provensálským kořením a solí (pokud jsme použili nakládané olivy, sůl vynecháme). Přisypeme olivy a rajčata, přidáme olivový olej a rostlinné mléko. Smícháme v těsto a vkládáme do formiček na muffiny, pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C.

Koláčky rádoby francouzské

O víkendu jsem byla za Otevři oči na festivalu v Trutnově. Napekla jsem s sebou něco k jídlu, abychom neumřeli hlady (byť nebyl vůbec žádný problém s tím, jak se tam vegansky najíst) a abychom měli jak vytvářet dobré vztahy se sousedy :) Takže tady máte malý report.



Ingredience
Pâte brisée
250g hladké mouky
125g rostlinného másla
3 lžíce vody
1/2 lžičky soli

Náplň
50g sušených rajčat
50g oliv
50g tavenýru (nebo jiného "sýru")
1 jarní cibulka
1 lžička provensálského koření
2 lžíce olivového oleje

Postup
Ingredience na pâte brisée zpracujeme v těsto a necháme alespoň půl hodiny odležet. Rozdělíme na 12 dílů, uděláme placky a vložíme je do formiček na muffiny.
Sušená rajčata, olivy a cibulku nakrájíme nadrobno, přidáme koření a olivový olej a promícháme. Lžící plníme těsto. Tavenýr nastrouháme najemno a dáme na koláčky.

středa 14. srpna 2013

Kari brambory s rajčaty

Ingredience
6 středně velkých brambor
8 větších rajčat
2 jarní cibulky
1 lžička kari
1 lžíce čínské houbové omáčky
olej
sůl

Postup
Brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm brambory. Když jsou opečené, vyjmeme je a odložíme na talíř. Na pánev nasypeme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Pak přidáme kari a houbovou omáčku a minutu restujeme. Pak přidáme na kousky nakrájená rajčata a vaříme 2-3 minuty, pak přidáme osmažené brambory a necháme ještě 5 minut. 

neděle 11. srpna 2013

Ovocné knedlíky z celozrnné mouky

Ingredience
250g silken tofu
240g celozrnné hladké mouky
3 lžíce oleje
2 lžíce rostlinného mléka
špetka soli
ovoce (švestky, meruňky, jahody...)
skořice
datlový sirup

Postup
Mouku, tofu, olej, mléko a sůl zpracujeme v těsto. Ovoce s peckami zbavíme pecek. Z části těsta zpracujeme placku, vložíme na ni ovoce a zabalíme. 
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 10-15 minut. Hotové knedlíky polijeme datlovým (nebo agávovým či javorovým) sirupem a posypeme zbylým silken tofu a skořicí.
Uvedené množství by mělo vystačit na 6 knedlíků, což odpovídá 3 běžným porcím.