sobota 21. září 2013

Steampunk cupcakes

Ingredience
Muffiny
375g hladké mouky
200g pšeničného sirupu
225g rostlinného tuku
3 zralé banány
100ml rostlinného mléka
1 prášek do pečiva
18 kousků hořké čokolády

Poleva
1 banán
1/2 lžíce pšeničného sirupu
100g silken tofu
2-3 lžíce rostlinného mléka

Ozdůbky
marcipán
metalická potravinářská barviva (koupila jsem je zde, zlaté stříbrné a metalické černé ve spreji jsou složením veganské, u ostatních vám za složení neručím)

Postup
Předehřejeme si troubu na 180°C. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přilijeme mléko, rozmixované banány, pšeničný sirup a změklý tuk a vytvoříme těsto. Ze 3/4 plníme formičky na muffiny, doprostřed vložíme kousek čokolády a dáme péct na 20-25 minut.
Banán se silken tofu, sirupem a rostlinným mlékem rozmixujeme a potřeme jím vychladlé muffiny.
Do marcipánu vpracujeme potravinářská barviva, ze zlatého marcipánu uděláme kolečko přibližně o průměru muffinu a dáme ho na krém. Dále tvarujeme ozubená kolečka, cylindry, svářečské brýle, lokomotivy a jiné propriety ze světa steampunku.

neděle 15. září 2013

Čokoládový dort

Ingredience
Korpus
200g hořké čokolády
200g rostlinného másla
instantní káva (1 lžíce + 100ml vody)
25g kvalitního kakaa
170g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
200g agávového sirupu
100g sójového jogurtu

Poleva
300g hořké čokolády
50ml rostlinného oleje

Na ozdobení
25g nasekaných pistácií (nebo jiných ořechů)
čerstvá máta
dle chuti - maliny, jahody, ostružiny, banán, hruška, hroznové víno a další

Postup
Hořkou čokoládu nalámeme na kousky, rostlinné máslo nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme horkou kávou a zahříváme, dokud se vše nerozpustí. V malé misce smícháme jogurt s agávovým sirupem. 
V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Přilijeme jogurt a čokoládovou směs a dobře promícháme. Dortovou formu s odnimatelným dnem vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo krupičkou. Nalijeme do ní těsto na korpus a pečeme na 140°C asi hodinu a půl (kontrolujeme pomocí špejle).
V hrnci rozehřejeme olej a nalámeme do něj čokoládu, vaříme na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládu nalijeme na vychladlý korpus. Posypeme nasekanými oříšky a dozdobíme ovocem.

Zapečené těstoviny s mandlovou smetanou

Ingredience
300g těstovin
200 tempeh
4 stroužky česneku
300g cherry rajčátek
1 brokolice
mandlová smetana
sůl, pepř, olivový olej

Postup
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Česnek nakrájíme nadrobno, rajčátka na čtvrtky, brokolici rozebereme na drobné růžičky a tempeh nastrouháme nahrubo. Na olivový nerozpálený olej dáme česnek, když se začne olej zahřívat, přidáme tempeh, smažíme asi dvě minuty a přidáme rajčátka a brokolici a smažíme další minutu. Zalijeme mandlovou smetanou a necháme prohřát. Promícháme s těstovinami a nasypeme do zapékací mísy. Zapékáme 15-20 minut a podáváme s čerstvou bazalkou.

pondělí 2. září 2013

Špendlíkový koláč

Tenhle koláč jsem pekla na včerejší vegan dinner, kde mi byl mnoha lidmi pochválen (a moje ego je tudíž nyní neuvěřitelně přebujelé). Tímto bych ovšem chtěla poděkovat kamarádce Hanině, bez níž by tento koláč nemohl být nikdy upečen, takže - Děkuji ti, Hani!

Ingredience
400g hladké mouky
1dcl rostlinného mléka
125g rostlinného tuku
2 polévkové lžíce agávového sirupu
špetka soli

kvásek
1dcl rostlinného mléka
1 kostka droždí
1 lžička cukru

navrch
špendlíky (nebo jiné ovoce dle chuti - například švestky, broskve, meruňky...)
agávový sirup

Postup
Do rostlinného mléka přidáme cukr a nalámeme droždí a necháme chvíli stát.
Hladkou mouku smícháme se zbytkem mléka, s rostlinným tukem a se sirupem, přidáme trochu soli a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme alespoň hodinu kynout.
Mezitím vypeckujeme špendlíky.
Těsto rozdělíme napůl a vyválíme dva kulaté koláče nebo jeden velký hranatý. Hustě poklademe ovocem a přelijeme agávovým sirupem. Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 20-30 minut.