neděle 27. října 2013

Dýňová polévka s červenou řepou

Ingredience
300g dýně
150g mrkve
150g červené řepy
1 cibule
750ml vody
sůl, pepř, muškátový oříšek
2 lžíce šťávy z limety
100ml rostlinné smetany
sójová zakysaná smetana (nemusí být) 
čerstvá petrželka (nemusí být)


Postup
Zeleninu očistíme, případně oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit v osolené vodě. Když zelenina změkne, polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, limetovou šťávu a rostlinnou smetanu, necháme prohřát.
Do každé porce přidáme lžíci sójové zakysané smetany a ozdobíme petrželkou.

úterý 22. října 2013

Těstovinový salát s rukolou

Ingredience
těstoviny na 2 porce
1 malá cibule
3 hrsti rukoly (pokud vám hodně vadí její chuť, nahraďte část špenátem)
100ml mandlové smetany
sůl a pepř
5 ředkviček
1 žlutá paprika
2 hrsti slunečnicových semínek

Postup
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme na oleji. Rukolu nasekáme, přidáme k cibuli a necháme zavadnout. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a smícháme s uvařenými těstovinami. Ředkvičky nakrájíme na měsíčky a papriku na kostky, vmícháme do těstovin a nandáme na talíř. Nakonec posypeme slunečnicovými semínky.

sobota 19. října 2013

Brownie muffiny

V práci mi byla položena otázka, kdy teda taky něco přinesu kolegům. Tak jsem se rozhodla, že to risknu a zkusím něco přinést mezi konvenčně se stravující lidi. Prý to mám dělat častěji.

Ingredience (18 kusů)
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 lžička prášku do pečiva
3/4 hrnku oleje
1 hrnek horké vody + 2 lžičky instantní kávy
100g hořké čokolády
třešňová nebo malinová marmeláda

Postup
Kávu nalijeme do kastrolu a dáme vařit, nalámeme do ní čokoládu a necháme rozpustit. V míse smícháme cukr s moukou a práškem do pečiva, přilijeme čokoládu, olej a vrchovatou lžíci marmelády. Formičky na muffiny plníme ze 3/4 a do každého muffinu přidáme lžičku marmelády. Pečeme na 180°C, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. 

Avokádovojablečná polévka

Ingredience
1 větší avokádo
2 středně velká jablka
hrst rukoly
1/4 středně velké cibule
2 lžíce olivového oleje
1/2l vody
sůl
pepř
červená a žlutá paprika (kousek)




Postup
Jablko oloupeme a zbavíme jádra, nakrájíme na kostky, přidáme pokrájené avokádo, větší část rukolových listů a nadrobno pokrájené cibule, olivový olej a vodu. Rozmixujeme, až vznikne hustý krém. Osolíme a opepříme. Dozdobíme zbylými listy rukoly, nadrobno pokrájenými paprikami a cibulí.

úterý 8. října 2013

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience
1kg dýně
1 brambora
1 mrkev
1 cibule
1,5l vody
400ml kokosového mléka
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup
Cibuli nakrájíme na drobno a dáme zpěnit na olej. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, nakrájíme ji na kostky, oloupeme bramboru a mrkev a nakrájíme. Přidáme do hrnce k cibuli a zalijeme vodou. Osolíme a okořeníme, vaříme, dokud vše nezměkne. Sundáme ze sporáku, rozmixujeme. Vrátíme na sporák, přilijeme kokosové mléko a necháme prohřát. 

pondělí 7. října 2013

Mrkvovojablečný salát

Ingredience
3 mrkve
1 jablko
1 lžíce javorového (nebo agávového) sirupu
2 lžíce nepražených nesolených pistácií

Postup
Mrkve a jablko nastrouháme na jemno. Zalijeme sirupem a posypeme nasekanými pistáciemi. A to je vše, pak už jen jíme.

Makové mléko

Ingredience
150g celého máku
750ml vody

Postup
Večer dáme namočit mák do vody. Ráno přelijeme vodu do mixeru a 2-3 minuty mixujeme, dokud nezačne voda chutnat po máku. Scedíme a můžeme osladit javorovým či agávovým sirupem.

neděle 6. října 2013

Kulajda

Ingredience
3 středně velké brambory
1/4 hrnku sušených hub (nebo adekvátní množství čerstvých)
1 lžíce octa
200ml rostlinné smetany
1/2 kostky zeleninového bujonu
sůl
pepř 
kmín
2 lžíce kopru



Postup
Houby zalijeme horkou vodou. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme, dáme vařit do osolené vody. Přidáme namočené houby, zeleninový bujon, ocet, kmín a pepř. Až budou brambory uvařené, rozmačkáme je a přilijeme rostlinnou smetanu. Necháme prohřát, přidáme kopr a sejmeme ze sporáku.

Zeleninové kuskusoto

Ingredience
1 hrnek kuskusu
1 hrnek osolené vařící vody
1 větší mrkev
1 velké rajče
1 červená paprika
1 kapie
1 hrnek nasekaného čerstvého špenátu
1/2 cibule
1 stroužek česneku
2 krémové žampiony
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušené petrželky
200ml mandlové smetany
sůl
pepř
olej

Postup
Kuskus zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut pod pokličkou.
Cibuli nakrájíme na jemno, česnek na plátky a dáme zpěnit na olej. Přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony a osmahneme. Pak přidáme špenát a necháme zavadnout, zalijeme mandlovou smetanou a přidáme ostatní zeleninu pokrájenou na menší kousky. Okořeníme, necháme 3-5 minut vařit a vmícháme kuskus. Přendáme do zapékací mísy a 10-15 minut necháme zapéct v troubě.

čtvrtek 3. října 2013

Rozkvetlé hruškové košíčky

Ingredience
1 balení listového těsta
2 červené a 2 zelené hrušky
100g rostlinného másla
30g moučkového cukru
1 lžička skořice
2 lžičky citronové šťávy

Postup
Hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme rostlinné máslo, přidáme cukr, skořici a citronovou šťávu a necháme mírně zkaramelizovat. Pak přidáme hrušky a lehce orestujeme.
Těsto vyválíme na plát o síle cca 3 mm. Vykrajovátkem o něco větším než použité formičky vykrajujeme kolečka, která pak vložíme do formiček (použila jsem muffinové). Do každé formičky naskládáme vychladlé plátky hušky do tvaru květu.
Pečeme 15-20 minut na 180°C.

Koláčky

Ingredience
těsto
400g polohrubé mouky
100g celozrnné mouky
špetka soli
1/2 lžičky cukru
25g droždí
250ml rostlinného mléka
150g rostlinného tuku

maková náplň
150g mletého máku
200ml rostlinného mléka
70g agávového sirupu

"tvarohová" náplň
100g silken tofu
100g sójového jogurtu
50g agávového sirupu

dál
domácí marmeláda (nebo ještě lépe povidla)
špendlíky nebo jiné ovoce

Postup
Do půl hrnku rostlinného mléka přidáme cukr a nadrobíme droždí a necháme 10-15 minut odpočívat.
Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbytek mléka a vzniklý kvásek a necháme alespoň 30 minut v teple kynout.
V rostlinném mléce necháme 15 minut vařit mák se sirupem.
V misce rozmixujeme silken tofu se sojovým jogurtem a sirupem.
Z vykynutého těsta pomoučenýma rukama tvarujeme koláčky, na které dáváme povidla, "tvaroh", mák a ovoce dle libosti.
Pečeme v troubě, dokud nejsou koláčky krásně zlatavé.

Sea shepherd cupcakes

Ingredience
Muffiny
1 hrnek hladké mouky
1/4 hrnku kakaa
1/2 rozmixovaných borůvek
1/3 hrnky čerstvých borůvek
1/2 hrnku rostlinného mléka
3 lžíce oleje
1/2 hrnku sojového jogurtu
1/2 hrnku pšeničného sirupu (můžete dát 3/4, byly málo sladké)
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva

Krém
1 banán
100g silken tofu
2 lžíce agávového sirupu
1 lžička modrého potravinářského barviva

Ozdoba
Marcipán
Černé nebo šedé potravinářské barvivo

Postup
Z ingrediencí na muffiny vyšleháme těsto. Formy na muffiny (18) naplníme přibližně ze 2/3 a dáme péct na 180°C na 20-25 minut.
Rozmixujeme silken tofu s banánem, sirupem a modrým barvivem. Krém nanášíme na vychladlé muffiny.
Marcipán smícháme s potravinářským barvivem a tvarujeme delfíny nebo velryby. Položíme je na krém.

středa 2. října 2013

Zahrádkové muffiny

Ingredience
Skořicovočokoládové muffiny
2 hrnky hladké mouky
100g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
1/4 hrnku oleje
1 3/4 hrnku rostlinného mléka
3/4 hrnku třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžíce jablečného octa
1 lžička vanilkového extraktu

Ozdoby
Marcipán
Zelené, oranžové a červené potravinářské barvivo

Postup
Dáme vařit rostlinné mléko a nalámeme do něj čokoládu a vaříme, dokud se čokoláda nerozpustí.
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem a kořením. Přilijeme vanilkový extrakt, jablečný ocet, olej a rozpuštěnou čokoládu. Vyšleháme těsto a plníme formičky na muffiny ze 2/3. Pečeme na 180°C 20-25 minut.
Marcipán obarvíme potravinářským barvivem a modelujeme zeleninu dle fantazie - mrkve, ředkvičky, saláty, papriky, dýně, rajčata...

úterý 1. října 2013

Dušená mrkev s mátou a mořskou řasou

Ingredience
5 mrkví (cca 300g)
1 velký stroužek česneku
500ml vody nebo zeleninového vývaru
1 hrst čerstvých mátových lístků
1 lžíce nalámané kombu řasy
1 lžíce citronové šťávy
pepř, sůl, muškátový oříšek

Postup
Mrkev nastrouháme nahrubo. Na olej dáme pokrájený česnek, řasu a lístky máty, necháme mírně orestovat. Když máta zavadne, přidáme mrkev a vodu nebo vývar, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a zakapeme citronovou šťávu. Dusíme, dokud se většina vody neodpaří.