pondělí 30. prosince 2013

Mrkvovošpenátová polévka

Ingredience
1,5l vody
1 kostka zeleninového vývaru
1 velká mrkev
2 hrsti baby špenátu
5cm kousek pórku
2 stroužky česneku
2 kuličky nového koření
2 bobulky kardamomu
sůl, pepř, olej
volitelně - písmenka



Postup
Pórek nakrájíme na tenká kolečka a česnek nadrobno, mrkev nahrubo nastrouháme. 
Pórek a česnek zlehka orestujeme na oleji, po chvilce přidáme mrkev. Po minutě přilijeme vodu, vhodíme zeleninový bujon, nové koření a kardamom, osolíme a opepříme. Vaříme, dokud mrkev nezměkne. Pak přidáme písmenka a čerstvý špenát, necháme asi dvě minuty vařit.

středa 25. prosince 2013

Olivové paté

Jedná se o mírně pozměněný recept ze soucitně. Tak snad se vám bude líbit.

Ingredience
200g černých oliv
hrst čerstvé bazalky
2 stroužky česneku
50g sušených rajčat v oleji
2 lžíce olivového oleje
pepř

Postup
Všechny přísady vložíme do mixeru a rozmixujeme dohladka (je možné použít i tyčový mixer). Pokud jste použili čerstvé olivy, můžete paté dosolit, jinak je nálev slaný dost a není solit potřeba. Použijeme do toustů, na jednohubky, na topinky nebo k na proužky nakrájené zelenině.

úterý 24. prosince 2013

Horká čokoláda

Navzdory tomu, že neslavím Vánoce, i na mě v tyhle dny doléhá jakási nostalgie. A co je lepšího na nostalgii, než si zapnout oblíbenou hudbu, popíjet horkou čokoládu a číst si pohádky?
Tak vám přeji krásné vánoční svátky, nezapomínejte, že pohádky nejsou jen v televizi, ale mnohem lepší je si nějakou přečíst (a ještě lepší je přečíst ji někomu, koho máme rádi).

Ingredience
30g hořké čokolády (více než 70%)
1/3 hrnku kokosového mléka
2/3 hrnku libovolného jiného rostlinného mléka
5-10 lístků máty
2 hřebíčky
špetka mleté skořice
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
javorový sirup dle chuti

Postup
Do hrnce vlijeme kokosové mléka a nalámeme do něj hořkou čokoládu. Zahříváme pod bodem varu, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme koření a rozemneme čerstvou mátu, přilijeme rostlinné mléko dle chuti. Stále udržujeme pod bodem varu asi pět minut. Přelijeme přes sítko do oblíbeného hrnečku, ke kterému máme citový vztah (nejlépe do takového, který jsme dostali od nějaké blízké osoby), dosladíme javorovým (nebo jiným oblíbeným) sirupem dle chuti a popíjíme při čtení pohádek dětem.

úterý 17. prosince 2013

Kuba Houbový

Ingredience
250g špaldových krup
20g sušených hub
3 stroužky česneku
1/4 hrnku oleje (já použila olivový)
1 lžička kmínu 
1 lžička majoránky
sůl, pepř

Postup
Houby na hodinu namočíme do vlažné vody.
Houby necháme dusit 15 minut s kmínem. Kroupy dáme vařit v mírně osolené vodě cca 30 minut. Když jsou udušené houby, vlijeme je ke kroupám. Nakonec přidáme pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej. 
Dáme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C.

čtvrtek 12. prosince 2013

Bulgur s houbami shitake

Recept na téma - když dva dělají totéž, není to totéž. Aneb Pavel z webu vegmania přede mnou v neděli řekl, že bude mít k večeři shitake s bulgurem. A já se toho celkem nadšeně chytla. A takhle to dopadlo.

Ingredience
1/2 hrnku bulguru
1 malá mrkev
1/2 hrnku sušených hub shitake
10cm kus pórku
100ml kokosového mléka
1/2 lžíce kvalitní sójové omáčky

Postup
Shitake zalijeme horkou vodou a necháme několik hodin stát.
Bulgur necháme 10-15 minut vařit s na mírném ohni 1 až 1,5 hrnku vody.
Ve woku necháme rozpálit lžíci oleje a přidáme na kolečka nakrájený pórek. Po minutě až dvou přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a na proužky pokrájené houby. Přilijeme lžíci sójové omáčky a necháme minutu smažit. Pak přilijeme kokosové mléko, necháme prohřát.

středa 11. prosince 2013

Rybí hlíva s bramborovým salátem

Recept známý především ze soucitně, případně ze stránek Vánoce bez násilí, který jsem loni vymýšlela pro Otevři oči. Jsem vážně ráda, že má úspěch (což zvlášť teď před Vánoci vidím téměř denně na facebooku), což ovšem znamená, že tento recept nejspíš znáte. Přesto jsem si nemohla odpustit ho sem nedat. Tak mi to snad odpustíte. 

Ingredience
"Ryba"
Hlíva ústřičná
Řasa kombu
Hladká mouka
Strouhanka
Olej
Koření (sůl, pepř, mletý kmín, koriandr, sušený česnek, bazalka a petržel)

Bramborový salát
500g brambor
100g sojanézy
3 nakládané okurky
1/2 červené papriky
Hrst čerstvého hrášku
50g uzeného tempehu
1 mrkev

Postup
"Ryba"
Řasy namočíme do vody a necháme změknout, aby se od sebe daly oddělit. Olej smícháme s kořením a namáčíme v něm očištěnou hlívu. Vezmeme plátek řasy a zabalíme do něj hlívu. 
Smícháme hladkou mouku s trochou vody, aby vznikla kaše, ve které obalíme naši "rybu". Přendáme do strouhanky, obalíme a dáme do rozpáleného oleje. Na mírném ohni smažíme z obou stran dozlatova. Ubrouskem odsajeme přebytečný tuk.

Bramborový salát
Brambory předem uvaříme ve slupce. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurky a tempeh nahrubo nastrouháme, mrkev a papriku nakrájíme nadrobno. Přidáme hrášek a sojanézu, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme alespoň půl dne rozležet v chladu. 

Vanilkové rohlíčky

Ingredience
280g hladké mouky
40g moučkového cukru
100g nastrouhaných lískových oříšků
200g tuku alsan
1/2 lžičky vanilkového extraktu

na obalení
300g moučkového cukru
2 vanilkové cukry



Postup
V míse promícháme sypké ingredience a zapracujeme do nich na kousky nakrájený alsan. Vypracujeme těsto a necháme ho den uležet v chladu. 
Předehřejeme troubu na 180°C.
Z těsta odloupneme kousek těsta, vytvoříme kuličky o průměru 1-2cm a tvarujeme rohlíčky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 10 minut. 
V míse smícháme moučkový a vanilkový cukr a ještě teplé rohlíčky v něm obalíme.

pondělí 9. prosince 2013

Pracny

Ingredience
175g polohrubé mouky
120g agávového sirupu
25 kakaa
130g rostlinného tuku alsan
60g mletých lískových ořechů
špetka skořice a hřebíčku

Postup
V míse promícháme sypké přísady a přidáme na kousky nakrájený alsan. Rukama vypracujeme v těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Rozehřejeme troubu na 160°C, vymačkáme těsto do formiček. Formičky rozprostřeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Vyklopíme z formiček a můžeme je ještě horké obalit v moučkovém cukru.

Vanilkové RAWhlíčky

Ingredience
1/2 hrnku mandlí
1/2 hrnku kešu 
1/2 hrnku lískových ořechů
1 lžíce panenského kokosového tuku
1 lžíce agávového sirupu
1 vanilkový lusk

Postup
Ořechy vložíme do mixeru a rozmixujeme v kaši (jde i tyčovým mixerem, ale je nutné dělat časté pauzy a vzniklou hmotu vyndavat). Přidáme kokosový tuk a agávový sirup . Vanilkový lusk rozřízneme a vydlabeme semínka. Přidáme k ořechové hmotě a promícháme. Tvarujeme rohlíčky a dáme do lednice ztuhnout.