úterý 20. května 2014

Hummus třikrát jinak

To máte tak, muž před vámi nadhodí, že někde slyšel o guacamole hummusu, a vám se začnou v hlavě rodit myšlenky na to, že to byste mohli zkusit. A když už to budete zkoušet, tak je samozřejmě třeba to dát na blog. Pak začnete přemýšlet, jak to jako budete fotit. No a vzpomenete si, že jste si koupili trojitou mističku k sushi - to by tedy chtělo tři druhy hummusu, jinak by to vypadalo divně. A tak trochu zapátráte internetem, inspirujete se, jde vám z toho hlava kolem, až vyberete tři favority, které se rozhodnete vyzkoušet. Já jsem se rozhodla, že tedy kromě mužova vysněného guacamole hummusu udělám jeden s olivami a jeden se sušenými rajčaty.

Ingredience
Základní recept
1 hrnek cizrny
2 vrchovaté lžíce tahini
10 lžic olivového oleje
1 a 1/4 hrnku vody
3 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku
1 lžička soli
pepř

Hummus se sušenými rajčaty
100g sušených rajčat
2 lžíce vody

Hummus s černými olivami
50g černých oliv
20g čerstvé bazalky
2 lžíce vody z oliv

Hummus s guacamole
100g avokáda
100g čerstvých rajčátek

Postup
Hrnek suché cizrny namočíme přes noc v hrnku vody (po namočení má cizrna přibližně 500g, pokud byste se rozhodli, že chcete použít cizrnu z konzervy, tak ať můžete poměřovat). 
Druhý den uvaříme cizrnu doměkka. Slijeme vodu a přidáme vodu (může být ta, ve které jsme cizrnu vařili, ale můžete použít i čerstvou), tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, česnek a pepř. Rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Pokud chcete jen základní hummus, nechte si pár kuliček hummusu na dozdobení.
Pak hummus rozdělíme na tři stejné části. K jedné přidáme vodu a sušená rajčata, k druhé olivy, vodu z oliv a bazalku a ke třetímu avokádo. Všechny pomazánky ještě jednou rozmixujeme mixerem. Navíc si nakrájíme rajčátka na drobné kousky a přidáme do pomazánky s avokádem.
Podáváme s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou.

A jak to dopadlo? Já i můj muž jsme se jednohlasně shodli, že nejlepší je hummus se sušenými rajčaty, to ale neznamená, že by ty zbylé dva nestály za vyzkoušení.
Ještě bych ráda upozornila, že z tohohle množství budete mít vážně hodně pomazánek, takže pokud si je chcete udělat jen pro sebe, doporučuji množství přizpůsobit. Nebo pozvěte přátele a udělejte si hezký večer.

3 komentáře:

  1. Mňam rajčatový hummus miluju! A olivový už jsem taky zkoušela, i černý i zelený (tam jsem přidala ještě kapary a bylo to celkem dobre:) ) Avokádo si radši nechám na klasické guacamole teda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ako dlho asi vydrží klasický hummus v chladničke v sklenenej fľaši? Ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nikdy mi nevydržel tak dlouho, abych mohla mít dost dobrý odhad, obvykle zmizel velmi rychle, ale myslím, že týden by to měl zvládnout a do týdne beztak zmizí :)

      Vymazat