neděle 1. června 2014

Knedlo zelo seitan

Nemám úplně ve zvyku předělávat běžné recepty do veganské verze, ale jednou za čas to nemůže ničemu uškodit. Asi seitanovým "masem" nepřesvědčíte zarytého masojedlíka, že je veganství super, ale pokud už vegani (nebo vegetariáni) jste a máte na nějakou tu českou klasiku chuť, rozhodně doporučuji tohle vyzkoušet. 

Ingredience
Karlovarské knedlo
150g brambor
4 rohlíky
1/2 hrnku zelené části jarní cibulky
1/2 hrnku roslinného mléka
75g hrubé mouky
1/2 lžičky soli
olej

Zelo
1 větší cibule
250g kysaného zelí
1 lžíce cukru
1/2 hrnku vody
olej

Seitan
250g seitanu
1/2 hrnku oleje
1 lžička libečku
1 lžička pažitky
1 lžička petrželky
1 lžička soli
pepř

Postup
Karlovarské knedlo
Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi nebo v troubě. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku, sůl a nakrájenou jarní cibulku a promícháme. Pak přilijeme rostlinné mléko a prohněteme, dokud nedostaneme kompaktní hmotu. Vezmeme 2 hrnky, které se nebudou nahoře zužovat (což je sice samozřejmé, ale pro jistotu to sem napíši, kdyby měl někdo náhodou den blbec), vymažeme je trochou oleje a naplníme knedlíkovým těstem. Těsto řádně upěchujeme, aby se při vyklápění nerozpadly.
Do hrnce dáme vařit trochu vody (stačí pár centimetrů, knedlíky se vaří v páře) a máme-li pařáček, dáme ho do hrnce (není to ale nezbytně nutné, jde to i bez něj). Vložíme hrnky s knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 25 až 30 minut. 
Příborový nůž vložíme mezi knedlík a hrnek a objedeme jím celý knedlík. Pak hrnek otočíme a vyklopíme (možná budete muset do hrnku párkrát praštit nebo si pomoci nožem). Pak už jen nakrájíme knedlík na plátky.

Zelo
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Když zezlátne, přidáme pokrájené kysané zelí (nejlépe od maminky, ale v případě nouze postačí i kupované), vodu a cukr a necháme 15 minut vařit, aby zelí trochu změklo.

Seitan
Seitan si můžete buď koupit v obchodě, nebo si ho vyrobit doma (například podle tohoto návodu). Seitan naložíme přes noc do směsi oleje s bylinkami. 
Druhý den přendáme seitan i s marinádou do pekáčku. Dáme ho péct do trouby na cca 200°C (odhaduji, mám troubu plynovou) na 20 - 30 minut, podle toho, jak moc vypečený seitan chceme. 

No a nakonec už jen vše dáme na talíř a užíváme si.

Žádné komentáře:

Okomentovat