úterý 10. června 2014

Ovesné sušenky

To se takhle objevíte ve městě s počtem obyvatel kolem dvou tisíc, bez zdravé výživy, bez možnosti kamkoliv dojet a bez surovin, se kterými byste si mohli kdovíjak vyskakovat. A chytí vás mlsná. A musíte si vystačit s tím, co nabízí místní samoška a omezené zásoby v kuchyni. Výsledek nad očekávání překvapil a jen mě utvrdil v tom, že není nutné, aby recept obsahoval co nejvíc ingrediencí, protože by to tak mohlo vypadat zajímavěji. Kdepak, stačí jen pár základních surovin, nic víc není třeba.

 Ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku cukru
2 lžíce arašídového másla
1 velké jablko
70g rozinek
100g čokolády na vaření
2 lžíce oleje
plátky mandlí






Postup
Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme najemno. Přidáme cukr, ovesné vločky a arašídové máslo a prohněteme, dokud se vše nezačne lepit. Přisypeme rozinky a vpracujeme je do těsta. 
Rozpálíme troubu (odhaduji na 180 až 200°C). Vyložíme si plech pečícím papírem a z těsta tvarujeme sušenky. Čím vyšší budou, tím budou lépe držet pohromadě a budou šťavnatější, ale můžete se pokusit je udělat nízké. Dáme do trouby a pečeme přibližně 20 minut.
Čokoládu si s olejem rozehřejeme ve vodní lázni a polijeme s ní rovnoměrně všechny sušenky. Posypeme mandlemi a necháme vychladnout.

2 komentáře:

  1. Vyzkoušeno - jsou rychlé a výborné! :)

    OdpovědětVymazat
  2. miluji jejich minimální náročnost a nakouřenou chuť - jsou tak rychlé, že je nikdy nestihnu včas vyprostit z trouby :D

    OdpovědětVymazat