neděle 22. června 2014

Ovocné kynuté knedlíky

Taková klasická česká naprosto výborná prasárna - kynuté ovocné knedlíky. Ale na druhou stranu jsem to brala jako výzvu, kynuté ovocné knedlíky jsem nikdy nedělala, tak proč to alespoň jednou v životě nezkusit. Na farmářských trzích jsme sehnali krásné čerstvé jahody, meruňky a třešně. To si zkrátka o knedlíky říkalo, nemám pravdu?

Ingredience
500g polohrubé mouky
15g kvasnic
1 lžíce agávového sirupu
300ml rostlinného mléka
špetka soli
350-400g ovoce

Na knedlíky
agávový sirup
rostlinná smetana
skořice


Postup
Do poloviny vlažného mléka přidáme sirup a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
K mouce přidáme mléko, kvásek a špetku soli a vypracujeme vařečkou (ze začátku můžete použít ruce) těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě. 
Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a obalíme jimi ovoce. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Pokud vám těsto přeci jen lepí, vezměte si trochu mouky do ruky a pomozte si při tvarování kuliček. 
Dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut. 
Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
Na talíři knedlíky polijte rostlinnou smetanou, agávovým sirupem a posypte skořicí. Můžete přidat nadrobené silken tofu nebo jiný sirup dle chuti.

7 komentářů:

  1. kolik tak knedlíků vyjde z uvedeného dávkování????
    děkuji :) :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel si to už nepamatuji, přeci jen je to už rok. Ale odhaduji to tak na 4 porce, možná o něco víc, podle typu strávníků ;)

      Vymazat
  2. Zrovna je dělám a mám jich 22 :-) Nejsou úplně mega, ale maličké taky ne :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem jich mela 15 :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Už se vaří voda na ně. Děkuji moc :-))

    OdpovědětVymazat