pátek 24. ledna 2014

"Tuňákové" špagety

Špagety. Uvařit špagety je pro mě zkrátka výzva. Jelikož znám kluka, který sice sní i jídlo, ve kterém nejsou špagety, ale tváří se u toho tak nešťastně, že máte chuť ho pochovat. V náručí, ne v hrobě, jen tak pro ujasnění. 
A na základě této zkušenosti jsou špagety něčím, co zkrátka nevařím. Vždyť je to návyková látka. Co když se ze mě stane závislák a já pak budu muset jíst špagety k snídani, obědu i večeři? Ale protože jsem se rozhodla, že na tohohle kluka budu hodnější, tak jsem se hecla. Speciálně pro něj, abych mu ten recept mohla vytisknout a vlepit do památníčku. Snad to nebude mít žádné trvalé následky.
Takže Marku - tenhle recept je tu na tvou počest, abys věděl.

Ingredience
200 g špaget
2 stroužky česneku
5 g wakame mořských řas
50 g sójového granulátu
300 g čerstvých rajčat
100 g rajčatového protlaku
50 ml vody
sůl, pepř, muškátový oříšek
olej

Postup
Špagety a granulát uvaříme v osolené vodě dle návodu (každé zvlášť).
Řasy na pár minut namočíme do vlažné vody a nakrájíme nadrobno (nebo použijeme nějaké sypké řasy). Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme kůžičku a vydlabeme vnitřek. Nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme uvařený a vyždímaný granulát a necháme osmažit. Pak přidáme řasy, rajčata, protlak a vodu, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek, necháme asi 5 minut vařit.
Omáčkou zalijeme špagety a můžeme posypat strouhaným veganským sýrem.

Zapékané ořechové müsli

Ingredience
250 g špaldových vloček
50 g lískových ořechů
25 g vlašských ořechů
25 g mandlí
25 g kešu
25g kokosu
65 g javorového sirupu
65 g agávového sirupu
60 g kokosového tuku
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička mleté skořice


Postup
Sirupy, kokosový tuk, vanilkový extrakt a skořice dáme do hrnce a zahříváme na mírném plameni, dokud se všechny složky nesmísí. 
Ořechy nahrubo nasekáme, smícháme s vločkami a namočíme do tekuté směsi. Vyložíme plech pečícím papírem a vločky na něj nasypeme. Pečeme přibližně 20 minut, občas promícháme.
Podáváme s rostlinným mlékem nebo sójovým jogurtem (já používám sojade).

pondělí 20. ledna 2014

Salát z mandarinek a červené řepy

Ingredience
Hrst čerstvého špenátu
Hrst salátu little gem
2 malé řepy
2 mandarinky
Hrst dýňových semínek
2 lžičky citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce konopného oleje
sůl
pepř

Postup
Řepu oloupeme a nakrájíme na plátky. V misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a vložíme do ní řepu. Necháme 2 hodiny odležet.
Mandarinky oloupeme a nakrájíme na plátky, salát a špenát omyjeme a přidáme mandarinky a řepu, zasypeme dýňovými semínky a zalijeme konopným olejem.

sobota 18. ledna 2014

Slaní listoví šnečci

Šnečku, šnečku, tady máš špenát, tofu a sušená rajčata. Tak hezky papej, ať pěkně vyrosteš.
A to by dneska k infantilnosti mohlo stačit, že? Takže teď už jen vážně a seriózně a tady máte recept.

Ingredience
400g listového těsta
1 malá sklenice v oleji naložených sušených rajčat
3 hrsti (měřeno mírou drobné dívky) čerstvého špenátu
150g marinovaného tofu
1 malá cibule

Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na malé kostičky nakrájené tofu a necháme smažit, občas promícháme. Mezitím si nakrájíme sušená rajčata, která přidáme do pánve. Nakonec nahrubo nasekáme špenát, přidáme k rajčatům a tofu a necháme zavadnout. 
Na pomoučněném válu rozválíme listové těsto. Naneseme na něj hmotu (do poloviny až tří čtvrtin) a zabalíme. Ostrým nožem krájíme plátky asi 3 cm vysoké, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě přibližně 15 minut. Pak už jen nechat trochu vychladnout a oddat se jídlu.

pátek 17. ledna 2014

Ovesná kaše

Já vím, já vím. Ovesná kaše, nuda, to každý zná, proč to sem vůbec dávat... jenže podle mých zkušeností ne každý ví, jak udělat ovesnou kaši, co si k ní dát, nebo prostě jen nevěří, že by to mohlo být dobré. Tak já vás ubezpečuji, že je to rychlé, levné a dobré (když to uděláte jako pejsek a kočička a budete se držet hesla - když tam dáme samé dobré věci, budeme mít nejlepší dort, teda spíše ovesnou kaši, na světě - tak se může stát, že to zas tak nejlepší nebude, ale když budete přidávat s mírou, určitě se to podaří).
Tááákže. Jste připravení? Dobrá, tak já bych s dovolením tedy začala.

Ingredience
1/2 hrnku ovesných vloček
1 hrnek vody
1/4 - 1/2 hrnku kokosového mléka
1 štědrá lžíce malinové marmelády
1 kiwi

Postup
Vločky a vodu dáme do kastrolku, zapneme sporák a vaříme, dokud vločky nezměknou a většina vody se nevyvaří. Pak přendáme do hlubokého talíře, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme marmeládu a posypeme na kostičky nakrájeným kiwi.
Anebo můžete na kokosové mléko, kiwi i malinovou marmeládu zapomenout a dát si tam jiné ovoce, sušené ovoce, agávový, datlový nebo javorový sirup, kakao, oříšky, domácí povidla nebo cokoliv, co vás jen napadne. Ale znovu opakuji - s mírou, ať nedopadnete jako ten velký zlý pes, co hekal a hekal a hekal někde v křoví, až dohekal.
Přeji vám dobrou chuť a celý den zpříjemněný vaší nejlepší ovesnou kaší.

středa 1. ledna 2014

"Rybičková" pomazánka

Ingredience
300g silken tofu
1 stroužek česneku
1/4 cibule (cca 30g)
40g dýňových semínek
1-2 lžíce plnotučné hořčice3 lžičky sójové omáčky
1 lžička lahůdkového droždí
1 plátek nori řasy

Postup
Cibuli rozkrájíme na kousky, nori natrháme a vše dáme do misky a rozmixujeme ponorným mixerem. Dle chuti můžeme přidat trochu víc sójové omáčky, lahůdkového droždí či nori.