úterý 4. února 2014

Řepná polévka

Ingredience
500 g červené řepy
500 g brambor
1,5 l vody
1 kostka zeleninového bujonu (nebo použijte místo vody vývar)
1 lžička tymiánu
100 ml sójové smetany
2 lžíce umeocta
sůl, pepř

Postup
Brambory a řepu oloupeme a nakrájíme na kousky, dáme vařit do osolené vody se zeleninovým bujonem a tymiánem. Když brambory i řepa změknou, rozmixujeme dohladka, přilijeme sójovou smetanu a umeocet, opepříme a případně dosolíme.

Brownies z červené řepy

Ingredience
500 g červené řepy
150 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
100 g oleje
200 g hořké čokolády
25 g kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu

Postup
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kusy a uvaříme doměkka, pak slijeme vody a rozmixujeme dohladka. 
V hrnci rozehřejeme olej s hořkou čokoládou.
V míse smícháme mouku, cukt, kakao a prášek do pečiva. Pak vmícháme pyré z řepy, rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.
Těsto nalijeme do vymazané formy vysypané hrubou moukou. Pečeme na 180°C asi 25-30 minut.