pondělí 28. dubna 2014

Krémová zeleninová polévka

Ingredience
600ml vody
1 velká brambora
1 řepa
1 větší mrkev
1 kostka zeleninového bujonu
2 lžičky libečku
1 lžička umecta
sůl, pepř, muškátový oříšek
2 hnědé žampiony
čerstvý špenát

Postup
Brambory, řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kusy. Dáme vařit do osolené vody a přidáme zeleninový bujon. Když všechna zelenina změkne, rozmixujeme ji ponorným mixerem. Vrátíme na sporák, přidáme libeček, pepř, muškátový oříšek a umeocet.
Žampiony nakrájíme na tenké plátky a z obou stran osmažíme na pánvi. Špenát nakrájíme nadrobno.
Polévku nalijeme do talířů a přidáme špenát a žampiony.

sobota 26. dubna 2014

Malinojahodové mini cheesecaky

Ingredience
Korpus
150g čajových sušenek z Alberta (nebo jiné vegan sušenky)
50g rostlinného tuku
2 lžíce rostlinného mléka

Tofu náplň
1 balení tofu natural
2 lžíce agávového sirupu
3 lžíce rostlinného mléka

Ovocná vrstva
200g malin
100g jahod
3/4 lžíce cukru
1 lžička agaru

Postup
Sušenky nadrtíme na kousky, zalijeme rostlinným mlékem a smícháme s rostlinným tukem. Směs na korpus vymačkáme na dno formiček na muffiny a dáme na 10 minut péct do trouby.
Tofu s rostlinným mlékem a agávovým sirupem rozmixujeme na hladký krém.
Jahody pokrájíme na drobno a s malinami vložíme do hlubší pánve. Přidáme cukr a vaříme, dokud se ovoce nerozvaří. Nakonec přidáme agar a vaříme ještě minutu až dvě.
Vyndáme z trouby korpusy a lžící na ně dáme náplň z tofu. Navrch přidáme ovoce a vrátíme do trouby. Pečeme ještě dalších 30 minut.
Tato dávka vystačí na 18 mini cheesecaků. Pokud chcete větší vrstvu tofu náplně, můžete zdvojnásobit dávku, ale mě osobně to přijde takhle dostačující.

pátek 25. dubna 2014

Bramborová kaše s řízečky z hlívy

Ingredience
Kaše
3 brambory
1 řepa
1/3 hrnku rostlinného mléka
1-2 lžíce oleje
čerstvý kopr
jarní cibulka

Řízečky z hlívy
hlíva ústřičná
hladká mouka
voda
kokos
sezamová semínka
sůl

Postup
Oloupané brambory a řepu dáme vařit do osolené vody, dokud vše nezměkne.

Mezitím si rozšleháme hladkou mouku se solí a vodou, aby nám vznikla kašička, ve které budeme hlívu obalovat. Neměla by být moc hustá, ale ani by neměla úplně téct. V podstatě by měla mít podobnou konzistenci jako rozšlehané vajíčko. Na další talíř nasypeme strouhaný kokos a sezam přibližně 1:1. Hlavičky hlívy nejdříve namočíme ve směsi mouky s vodou a poté obalíme ve směsi kokosu a sezamu. Smažíme na oleji z obou stran, dokud nezezlatoví.

Do uvařených brambor s řepou přidáme olej a rostlinné mléko a rozmixujeme na kaši. Přidáme čerstvou nakrájenou jarní cibulku a kopr.

pondělí 21. dubna 2014

Kulajda trochu netradičně

Já vím, že recept na kulajdu už tady je, ale chtěla jsem vyzkoušet, jak tahle česká klasika bude fungovat s trochu neklasickými ingrediencemi. A musím říct, že funguje naprosto obstojně. Takže pokud nemáte možnost udělat si kulajdu ze směsi lesních hub, zkuste sáhnout po shiitake a jidášově uchu. A místo smetany zkuste kokosové mléko. A pak už si jen spokojeně pomlaskávejte.

Ingredience
1,25l vody
2 středně velké brambory
1 hrnek sušených shiitake a jidášova ucha
1 lžíce umeocta
200ml kokosového mléka
1 kostka zeleninového bujonu
sůl
pepř 
kmín
hrst čerstvého kopru


Postup
Houby zalijeme horkou vodou a necháme je alespoň hodinu namočené. 
Oloupeme brambory a nakrájíme, dáme vařit do osolené vody. Přidáme namočené a pokrájené houby, zeleninový bujon, umeocet, kmín a pepř. Uvařené brambory rozmačkáme a přilijeme kokosové mléko. Necháme prohřát, vypneme sporák a přidáme kopr.

neděle 20. dubna 2014

Nevajíčková pomazánka

Nejsem zrovna příznivcem svátků, ať už se jedná o Velikonoce, Vánoce nebo cokoliv jiného, které pro mě nemají žádný význam, ale vymýšlet alternativy ke klasickým svátečním receptům je občas zábavné. A co by to bylo za Velikonoce bez vajíčkové pomazánky? Tahle má navíc výhodu, že si jí můžete udělat jen tolik, na kolik máte chuť, a nepoleze vám i ušima jen proto, že je třeba zpracovat všechna ta vykoledovaná vajíčka.
Za inspiraci děkuji restauraci Plevel.

Ingredience
1/2 balení tofu natural
2 lžíce rostlinného margarínu
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce sójového mléka
1 lžička kurkumy
1 lžička černé soli
3 lžičky lahůdkového droždí
hrst petrželky
pepř

Postup
Tofu nastrouháme nahrubo a opatrně ho smícháme s margarínem. Pak přidáme hořčici a mléko a dochutíme solí, pepřem, kurkumou, pažitkou a lahůdkovým droždím. Dobře promícháme a podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.

sobota 19. dubna 2014

Čočkový salát s houbami a opečenými brambory

Milí a drazí, mám pro koho vařit. Tak si to užívám. Pro vás by to mohlo znamenat, že se tady teď budou recepty zřejmě objevovat zase častěji. Tak si to užívejte taky, dokud to jde.

Ingredience
2-3 velké brambory
3/4 hrnku čočky
2 hrnky na plátky nakrájené směsy hub (žampiony a shiitake)
šťáva z 1/2 limetky
2 červené cibule
sůl
pepř
olivový olej
hrst čerstvého kopru
hrst čerstvé petrželky
čerstvý špenát

Popis
Brambory oloupeme, nakrájíme nadrobno a uvaříme v osolené vodě doměkka. Když jsou měkké, opečeme je na olivovém oleji. Do opečených brambor přidáme čerstvou petrželku.
Čočku necháme alespoň hodinu namočit a pak ji uvaříme se dvěma hrnky vody, trochou soli a šťávou s limetky. Pokud by voda došla, ještě přidáme a vaříme, dokud není čočka měkká.
Houby očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na proužky. Rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli. Po minutě přidáme houby a smažíme je, dokud nezměknou. Osolíme a opepříme. Nakonec přidáme nakrájený kopr.
Čočku smícháme s houbami a přidáme čerstvý špenát. 

neděle 13. dubna 2014

Swing cupcakes

Jelikož taneční škola groovy cats, kam chodím na boogie woogie a collegiate shag, slaví narozeniny a dnes se k této události koná party, rozhodla jsem se dorazit s něčím sladkým. A protože bych měla psát diplomku a znáte tu mrchu prokrastinační, která vás nenechá psát a nenechá, i když po tom tak moc toužíte, tak jsem dala další šanci marcipánu. Výsledek není úplně dle mých očekávání (co se týče modelování, cupcaky jsou geniální), ještě by to chtělo trochu trénovat, ale to se časem určitě poddá.

 Ingredience
1 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku strouhaného kokosu
3/4 hrnku cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžičky jablečného octa
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku oleje
1 hrnek kokosového mléka
cca 70g nastrouhané hořké čokolády

na dozdobení
rozpuštěná čokoláda na vaření
strouhaný kokos
marcipán
potravinářské barvy

Postup
Smícháme mouku, kokos, cukr, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přilijeme olej, kokosové mléko a promícháme. Přidáme jablečný ocet, vanilkový extrakt a nastrouhanou čokoládu. Košíčky na muffiny plníme asi ze 3/4 a dáme péct na 180°C. 
Po vychladnutí muffiny polijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme kokosem. Můžeme dozdobit marcipánem.