sobota 31. května 2014

Jahodorebarborová zmrzlina s čokoládovou polevou

Začíná léto a k létu neodmyslitelně patří zmrzlina a jahody. Tak tady máte recept na kombinaci obojího.

Ingredience
220g oloupané rebarbory
650g jahod
120g agávového sirupu
200g čokolády na vaření
10 lžiček oleje

Postup
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Jahody omyjeme, odšťopkujeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit do velké pánve, přilijeme agávový sirup a necháme vařit asi 20 minut. Poté necháme vychladnou, přelijeme do formiček na nanuky (dávka vyjde přesně do 12 formiček z IKEA). Vložíme do mrazáku a necháme zmrazit.
Po několika hodinách (ideálně přes noc) rozehřejeme čokoládu s olejem ve vodní lázni.
Vyndáme nanuky z mrazáku a vyjmeme z formiček (dáme pod teplou tekoucí vodu a necháme povolit, zmrzlina jde pak vyndat lehce. Ideálně ji přelijeme do nějaké vysoké sklenice a nanuky v nich namáčíme. Nožem rozetřeme přebytečnou čokoládu a "zazáplatujeme" místa, kam se čokoláda nedostala.

P.S.: A pokud si váš muž půjde koupit zmrzlinu do mekáče, znamená to jediné - je horko a vy jste těch nanuků měli udělat víc. Nic víc v tom (v rámci zachování svého duševního zdraví a tělesného zdraví vaší polovičky) nehledejte. ;)

čtvrtek 29. května 2014

Ořechové košíčky s rebarborou

Byla jsem doma a od sousedky jsem dostala rebarboru. A protože je rebarbora super, tak se teď můžete těšit na několik rebarborových receptů. Tady je první z nich.

Ingredience
2 a 1/2 hrnku namletých lískových a vlašských ořechů
60g rostlinného tuku
2 lžíce kokosového oleje
120g rebarbory
100g agávového sirupu
3 lžíce kokosového mléka
jahody (volitelně)

Postup
Směs lískových a vlašských ořechů nameleme a smícháme s rostlinným tukem a kokosovým olejem. Dáme ztuhnout do ledničky.
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na malé kousky a spaříme horkou vodou. Vložíme do hrnce, přidáme agávový sirup a kokosové mléko a vaříme 15 - 20 minut.
Těsto vymačkáme do košíčků na muffiny. Lžící do nich přidáme rebarboru a dáme péct do rozpálené trouby na 15 minut.
Vychladlé košíčky ozdobíme čerstvými jahodami.

Ano, těsto je mastnější a výsledek by se měl jíst lžičkou, ale pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete začít třeba tímto receptem.

úterý 20. května 2014

Hummus třikrát jinak

To máte tak, muž před vámi nadhodí, že někde slyšel o guacamole hummusu, a vám se začnou v hlavě rodit myšlenky na to, že to byste mohli zkusit. A když už to budete zkoušet, tak je samozřejmě třeba to dát na blog. Pak začnete přemýšlet, jak to jako budete fotit. No a vzpomenete si, že jste si koupili trojitou mističku k sushi - to by tedy chtělo tři druhy hummusu, jinak by to vypadalo divně. A tak trochu zapátráte internetem, inspirujete se, jde vám z toho hlava kolem, až vyberete tři favority, které se rozhodnete vyzkoušet. Já jsem se rozhodla, že tedy kromě mužova vysněného guacamole hummusu udělám jeden s olivami a jeden se sušenými rajčaty.

Ingredience
Základní recept
1 hrnek cizrny
2 vrchovaté lžíce tahini
10 lžic olivového oleje
1 a 1/4 hrnku vody
3 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku
1 lžička soli
pepř

Hummus se sušenými rajčaty
100g sušených rajčat
2 lžíce vody

Hummus s černými olivami
50g černých oliv
20g čerstvé bazalky
2 lžíce vody z oliv

Hummus s guacamole
100g avokáda
100g čerstvých rajčátek

Postup
Hrnek suché cizrny namočíme přes noc v hrnku vody (po namočení má cizrna přibližně 500g, pokud byste se rozhodli, že chcete použít cizrnu z konzervy, tak ať můžete poměřovat). 
Druhý den uvaříme cizrnu doměkka. Slijeme vodu a přidáme vodu (může být ta, ve které jsme cizrnu vařili, ale můžete použít i čerstvou), tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, česnek a pepř. Rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Pokud chcete jen základní hummus, nechte si pár kuliček hummusu na dozdobení.
Pak hummus rozdělíme na tři stejné části. K jedné přidáme vodu a sušená rajčata, k druhé olivy, vodu z oliv a bazalku a ke třetímu avokádo. Všechny pomazánky ještě jednou rozmixujeme mixerem. Navíc si nakrájíme rajčátka na drobné kousky a přidáme do pomazánky s avokádem.
Podáváme s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou.

A jak to dopadlo? Já i můj muž jsme se jednohlasně shodli, že nejlepší je hummus se sušenými rajčaty, to ale neznamená, že by ty zbylé dva nestály za vyzkoušení.
Ještě bych ráda upozornila, že z tohohle množství budete mít vážně hodně pomazánek, takže pokud si je chcete udělat jen pro sebe, doporučuji množství přizpůsobit. Nebo pozvěte přátele a udělejte si hezký večer.