neděle 22. června 2014

Ovocné kynuté knedlíky

Taková klasická česká naprosto výborná prasárna - kynuté ovocné knedlíky. Ale na druhou stranu jsem to brala jako výzvu, kynuté ovocné knedlíky jsem nikdy nedělala, tak proč to alespoň jednou v životě nezkusit. Na farmářských trzích jsme sehnali krásné čerstvé jahody, meruňky a třešně. To si zkrátka o knedlíky říkalo, nemám pravdu?

Ingredience
500g polohrubé mouky
15g kvasnic
1 lžíce agávového sirupu
300ml rostlinného mléka
špetka soli
350-400g ovoce

Na knedlíky
agávový sirup
rostlinná smetana
skořice


Postup
Do poloviny vlažného mléka přidáme sirup a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
K mouce přidáme mléko, kvásek a špetku soli a vypracujeme vařečkou (ze začátku můžete použít ruce) těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě. 
Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a obalíme jimi ovoce. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Pokud vám těsto přeci jen lepí, vezměte si trochu mouky do ruky a pomozte si při tvarování kuliček. 
Dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut. 
Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
Na talíři knedlíky polijte rostlinnou smetanou, agávovým sirupem a posypte skořicí. Můžete přidat nadrobené silken tofu nebo jiný sirup dle chuti.

středa 11. června 2014

Polévka z pečených brambor

To jsem si tak vzpomněla, že jsem kdysi kdesi viděla polévku z pečených brambor. Nebo s pečenými bramborami? Těžko říct. A protože si ráda dělám věci po svém, tak jsem se nechala inspirovat, udělala revizi dostupných surovin a začala vařit. A výsledek? Posuďte sami.

Ingredience
600g brambor
1l vody
1 kostka zeleninového bujonu
3 lžičky lahůdkového droždí
1 lžička soli
1 cibule
6 žampionů
hrst čerstvého koriandru





Postup
Brambory oloupeme a 450g nakrájíme na větší kusy. Dáme je na vymazaný plech a pečeme v rozpálené troubě dokřupava. V hrnci uvaříme vodu, přidáme zeleninový bujon a sůl a přisypeme opečené brambory. Rozmixujeme tyčovým mixerem a přidáme lahůdkové droždí.
Zbylé brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme je do menšího vymazaného pekáčku. Dáme do trouby, můžeme je péct současně s bramborami na polévku.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme na kousky nakrájené žampiony a necháme asi 5 minut.
Polévku rozdělíme do misek, posypeme čerstvým koriandrem, malými kousky brambor a směsí žampionů s cibulí.

úterý 10. června 2014

Ovesné sušenky

To se takhle objevíte ve městě s počtem obyvatel kolem dvou tisíc, bez zdravé výživy, bez možnosti kamkoliv dojet a bez surovin, se kterými byste si mohli kdovíjak vyskakovat. A chytí vás mlsná. A musíte si vystačit s tím, co nabízí místní samoška a omezené zásoby v kuchyni. Výsledek nad očekávání překvapil a jen mě utvrdil v tom, že není nutné, aby recept obsahoval co nejvíc ingrediencí, protože by to tak mohlo vypadat zajímavěji. Kdepak, stačí jen pár základních surovin, nic víc není třeba.

 Ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku cukru
2 lžíce arašídového másla
1 velké jablko
70g rozinek
100g čokolády na vaření
2 lžíce oleje
plátky mandlí






Postup
Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme najemno. Přidáme cukr, ovesné vločky a arašídové máslo a prohněteme, dokud se vše nezačne lepit. Přisypeme rozinky a vpracujeme je do těsta. 
Rozpálíme troubu (odhaduji na 180 až 200°C). Vyložíme si plech pečícím papírem a z těsta tvarujeme sušenky. Čím vyšší budou, tím budou lépe držet pohromadě a budou šťavnatější, ale můžete se pokusit je udělat nízké. Dáme do trouby a pečeme přibližně 20 minut.
Čokoládu si s olejem rozehřejeme ve vodní lázni a polijeme s ní rovnoměrně všechny sušenky. Posypeme mandlemi a necháme vychladnout.

pondělí 2. června 2014

Barborčina rebarborová

Od sousedky z chalupy jsem dostala rebarboru. A protože maminka dělala marmeládu, rozhodla jsem se, že si ji na zkoušku udělám taky. Jen o něco zdravější. A protože marmelády moc nesním a navíc jsem to chtěla spíš jen zkusit, udělala jsem ji jen z velmi malého množství. Vy však můžete množství rebarbory zvětšovat tak dlouho, dokud se vám vejde do hrnce. A dokud vám budou stačit peníze na agávový sirup samozřejmě.

Ingredience
250g oloupané rebarbory
150ml vody
7 lžic agávového sirupu
1/2 lžičky agaru

Postup
Vymyjeme nějaké dvě pěkné malé skleničky (nebo jednu větší), osušíme a necháme pořádně vyschnout.
Z rebarbory odstraníme slupku a nakrájíme je na drobné kousky. Spaříme ji horkou vodou (prý proto, aby pustila kyselost a pak by se měla procukrovat, ale my cukr používat nebudeme). Přesypeme do hrnce a přilijeme vodu. Osladíme agávovým sirupem a vaříme přibližně 20 minut. Ochutnáme, jestli se nám zdá dostatečně sladká, případně můžeme přidat sirup (rebarbora je hodně kyselá, ale s tímto množstvím se mi poměr kyselosti vůči sladkosti zdál naprosto vyhovující). Přisypeme agar a vaříme ještě další 2 minuty. Vypneme sporák a lžící naplníme skleničky. Čistou utěrkou otřeme okraj skleničky, dáme víčko a pořádně utáhneme. Otočíme dnem vzhůru.
Pokud máte stejně bídnou spotřebu marmelády jako já, doporučuji použít skutečně co nejmenší sklenice, kvůli chybějícím konzervantům vám ani v lednici příliš dlouho nevydrží. Na druhou stranu chuť a vědomí, že v tom není ani známka cukru a jiných nesmyslů, mi přijdou jako dostatečný důvod k tomu, aby vyvážily tuhle drobnou nepříjemnost.

neděle 1. června 2014

Knedlo zelo seitan

Nemám úplně ve zvyku předělávat běžné recepty do veganské verze, ale jednou za čas to nemůže ničemu uškodit. Asi seitanovým "masem" nepřesvědčíte zarytého masojedlíka, že je veganství super, ale pokud už vegani (nebo vegetariáni) jste a máte na nějakou tu českou klasiku chuť, rozhodně doporučuji tohle vyzkoušet. 

Ingredience
Karlovarské knedlo
150g brambor
4 rohlíky
1/2 hrnku zelené části jarní cibulky
1/2 hrnku roslinného mléka
75g hrubé mouky
1/2 lžičky soli
olej

Zelo
1 větší cibule
250g kysaného zelí
1 lžíce cukru
1/2 hrnku vody
olej

Seitan
250g seitanu
1/2 hrnku oleje
1 lžička libečku
1 lžička pažitky
1 lžička petrželky
1 lžička soli
pepř

Postup
Karlovarské knedlo
Brambory uvaříme ve slupce a necháme trochu vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi nebo v troubě. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku, sůl a nakrájenou jarní cibulku a promícháme. Pak přilijeme rostlinné mléko a prohněteme, dokud nedostaneme kompaktní hmotu. Vezmeme 2 hrnky, které se nebudou nahoře zužovat (což je sice samozřejmé, ale pro jistotu to sem napíši, kdyby měl někdo náhodou den blbec), vymažeme je trochou oleje a naplníme knedlíkovým těstem. Těsto řádně upěchujeme, aby se při vyklápění nerozpadly.
Do hrnce dáme vařit trochu vody (stačí pár centimetrů, knedlíky se vaří v páře) a máme-li pařáček, dáme ho do hrnce (není to ale nezbytně nutné, jde to i bez něj). Vložíme hrnky s knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 25 až 30 minut. 
Příborový nůž vložíme mezi knedlík a hrnek a objedeme jím celý knedlík. Pak hrnek otočíme a vyklopíme (možná budete muset do hrnku párkrát praštit nebo si pomoci nožem). Pak už jen nakrájíme knedlík na plátky.

Zelo
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Když zezlátne, přidáme pokrájené kysané zelí (nejlépe od maminky, ale v případě nouze postačí i kupované), vodu a cukr a necháme 15 minut vařit, aby zelí trochu změklo.

Seitan
Seitan si můžete buď koupit v obchodě, nebo si ho vyrobit doma (například podle tohoto návodu). Seitan naložíme přes noc do směsi oleje s bylinkami. 
Druhý den přendáme seitan i s marinádou do pekáčku. Dáme ho péct do trouby na cca 200°C (odhaduji, mám troubu plynovou) na 20 - 30 minut, podle toho, jak moc vypečený seitan chceme. 

No a nakonec už jen vše dáme na talíř a užíváme si.