neděle 24. srpna 2014

Čokoládovodýňové cupcakes

Včera byly v Café na půl cesty veganské hody. A já jsem byla u toho. Tímto děkuji všem, kteří se u mě zastavili, něco si koupili nebo jen pokecali. A pokud někoho zaujaly moje podzimně laděné cupcaky z čokolády a dýně, tady je recept.

Ingredience
Muffiny
100g hořké čokolády
1 hrnek hladké mouky
1/4 hrnku rostlinného mléka
1/8 hrnku oleje
1/2 hrnku dýňového pyré
1/2 hrnku cukru
1/4 hrnku kakaa
1 lžička prášku do pečiva

Poleva
1 lžíce cukru
1 hrnek dýňového pyré
150g silken tofu

dýňová semínka na posypání



Postup
Dýni hokkaido rozkrojíme, zbavíme semínek a dáme péct do trouby, aby změkla. Po vyndání z trouby ji rozkrájíme na menší kusy a tyčovým mixerem ji rozmixujeme na pyré.
V míse si smícháme hladkou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Do hrnce vlijeme rostlinné mléko a olej a nalámeme čokoládu a vaříme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak ji vlijeme do mísy k suchým ingrediencím, přidáme dýňové pyré a zamícháme. 
Vzniklé těsto lijeme do muffinových formiček a plníme ze 3/4. Pečeme na 180°C cca 20 minut.
V jiné míse rozmixujeme dýňové pyré se silken tofu a cukrem. Po vychladnutí muffinů pomocí zdobičky (případně lžičky) muffiny ozdobíme a posypeme semínky.

pondělí 18. srpna 2014

Krémová kari polévka

Polévky mě poslední dobou baví čím dál tím víc. Jsou jednoduché a mnohdy dostatečně syté, aby nahradily běžné jídlo. A přitom stačí tak málo.
Tady je jeden z mých dalších pokusů, snadné a přitom naprosto výborné.

Ingredience
5 hrnků vody
1 hrnek mrkve
1 hrnek žlutého hrachu
1 lžička soli
1 lžička kari
3-4 stroužky česneku
2 lžíce kokosového mléka
pepř

Postup
Mrkev oloupeme (nebo omyjeme, podle toho, v jakém je stavu) a nakrájíme na kousky. Dáme ji spolu s loupaným žlutým hrachem vařit do osolené vody a vaříme asi 30 minut do změknutí. Pak přidáme kari, pepř a česnek, sundáme z ohně a rozmixujeme dohladka.
Pak přilijeme kokosové mléko a vrátíme na sporák, aby se polévka ještě trochu prohřála.

pondělí 11. srpna 2014

Rýže s baby špenátem

Prý se špenát k rýži nehodí. Takové předsudky. Naopak, špenát se k rýži hodí skvěle. Samozřejmě tedy za předpokladu, že nevezmete bílou rýži v pytlíku a špenát à la školní jídelna. Jen se toho člověk nesmí bát a ono to najednou jde.
Tak jen směle do toho, zahoďte předsudky, popadněte vařečku a jděte vařit, vaření je totiž zábava!

Ingredience
1 hrnek jasmínové rýže
100g baby špenátu
100g uzeného tofu
1 svazek jarní cibulky
2 lžíce sójové omáčky
olej
sůl
pepř

Postup
Jasmínovou rýži propláchneme, dokud se nevyplaví všechen škrob a voda není čistá. Dáme do hrnce s jedním a půl hrnkem vody. Když začne voda vřít, stáhneme oheň a vaříme 12-15 minut bez odklápění poklice do vyvaření vody.
Jarní cibulku si nakrájíme na malé kousky a tofu nahrubo nastrouháme. Rozpálíme v pánvi olej a přidáme cibulku a tofu. Mezitím si opláchneme špenát a pokrájíme ho. Přidáme do pánve, zalijeme sójovou omáčku, osolíme, opepříme a necháme zavadnout a pustit šťávu.

středa 6. srpna 2014

Cupcaky s citronovou polevou

Rozhodla jsem se, že ze svého jídelníčku vyřadím cukr. Ale v archivu tady mám tyhle úžasné a úplně jednoduché muffiny. Tak si to užijte, protože recepty s cukrem budou odteď přibývat poskrovnu. 

Ingredience
Muffiny
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/4 hrnku oleje
3/4 hrnku rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
pár kapek vanilkového extraktu

Topping
2 lžíce kvalitního margarínu
8 lžic moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
pár kapek vanilkového extraktu

Postup
V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, pak postupně přilíváme olej a mléko a vmícháváme ho do těsta. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a jablečný ocet, zamícháme a těsto lžící dáváme do forem na muffiny. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na 15-20 minut.
Na topping necháme povolit margarín, do kterého vpracujeme moučkový cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Můžete použít metličkový mixer, vidličku nebo ruce, volba je jen na vás. Pak dáme směs vychladit do ledničky. Když je směs dostatečně ztuhlá, přendáme ji do zdobičky a ozdobíme cupcaky.