úterý 21. října 2014

Raw mandlové kakao

Milujete kakao, ale štve vás, že takové granko je plné cukru a není na něm nic zdravého? Co takhle zkusit zdravou alternativu, která je pro vaše tělo mnohem vhodnější? Mandle jsou plné vápníku a železa, takže až se vás zase bude někdo ptát, kde berete vápník, můžete říct, že v mléce, které však není živočišného původu. 

Ingredience
1 hrnek mandlí
2,5 hrnku vody
2 lžíce agávového sirupu
2 lžičky raw kakaa

Postup
Mandle namočíme ve vodě a necháme přes noc stát. Ráno slijeme vodu, oloupeme mandle, vložíme s čistou vodou do mixeru a mixujeme asi 2 minuty. Pak vzniklé mléko přecedíme přes jemné sítko nebo látkový kapesník. Do mléka přidáme raw kakao a agávový sirup, promixujeme, aby se kakao dobře spojilo s mlékem, a to je vše. 

neděle 19. října 2014

Puding z chia semínek

Chia semínka pocházejí z oblasti střední a jižní Ameriky, kde je odedávna využívali ve svém jídelníčku Aztékové. Jsou vyváženým zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a obsahují vápník. Navíc do sebe nasávají vodu, díky čemuž znásobí svůj objem a zgelovatí a pak těla postupně uvolňují vodu. 
Puding z těchto semínek je extrémně jednoduchý a zvládne ho každý, je vhodný i pro ty, kteří jsou schopni spálit i vodu na čaj.




Ingredience
1/4 hrnku chia semínek
1 1/4 hrnku rostlinného mléka
1-2 lžíce agávového sirupu
ovoce dle chuti
volitelně: skořice, vanilka







Postup
Večer si nasypeme semínka do misky a zalijeme příslušným množstvím rostlinného mléka. Já jsem použila neslazené sójové, ale vhodnější by bylo použít čerstvě umixované oříškové mléko, získáte tím raw snídani.
Přidáme sirup a dobře promícháme. Necháme pár minut odstát a pak dáme do ledničky, kde ho necháme přes noc chladit. Ráno puding rozdělíme do dvou (na snídaně) nebo 4 (na svačiny) skleniček, přidáme skořici nebo vanilku a na kousky rozebraný grep nebo jiné ovoce. Podělíme se s drahou polovičkou, některým vstřícným členem rodiny nebo si část necháme na později.

neděle 12. října 2014

Celozrnné špagety s mandlemi, cibulkou a bylinkami

O víkendu jsme byli u mého muže a já jsem u něj objevila špagetovou kuchařku. A kupodivu je v ní odhadem čtvrtina až třetina receptů veganských. A krom toho, že jsme okamžitě dostali chuť na špagety, jsem si říkala, že tím udělám radost Markovi, který je na špagetách závislý. Takže bych řekla, že se tady teď budou takovéhle recepty objevovat častěji.

Ingredience
250g celozrnných špaget
2 cibule
3-4 lžíce oleje
1/2 hrnku mandlí
3 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
hrst čerstvé petrželky
pepř
sůl




Postup
Neloupané mandle zalijeme horkou vodou a necháme pár minut odstát. Poté přidáme studenou vodu, abychom je mohli vyndavat, a oloupeme je. Nakonec je nahrubo nasekáme. Pokud mandle oloupané již koupíme, stejně je namočíme, aby se lépe krájely a "neutíkaly".
Do osolené vroucí vody vložíme špagety a vaříme po dobu uvedenou na obalu nebo dokud nejsou na zkus. Necháme je okapat.
Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. V pánvi rozpálíme olej a přidáme cibuli. Když začne zlátnout, přidáme nasekané mandle a opepříme. Necháme cibuli zhnědnout a mandle opéct, asi minutu před koncem přidáme česnek. Promícháme s uvařenými špagetami.
Bazalku a petrželku nasekáme a posypeme jimi hotové špagety.