úterý 27. ledna 2015

Bezlepkové špagety s pečeným květákem a rajčatovou omáčkou

Snažím se omezovat lepek a cukr, takže experimentuji s různými typy jídla.
Nevím, jak jste na tom vy, ale předpokládám, že těstoviny jí téměř každý. Přeci jen se tady usadily a jsou běžnou součástí našich jídelníčků. A zatímco bezlepkové pečivo je drahé a nepoživatelné (alespoň to kupované), těstoviny jsou na tom mnohem lépe. 
Můžete samozřejmě v receptu použít i běžné pšeničné, ale kdybyste chtěli též omezit lepek, tak u těstovin se dobře začíná. Já jsem použila kukuřičné, pokud seženete jiné, můžete je zkusit, ale nejsem schopná vám říct, jestli budou skutečně dobré.

Ingredience
500g špaget
7 středně velkých rajčat
100ml rostlinné smetany
1 lžíce tahini
1/2 květáku
1 lžička bazalky
olivový olej
sůl, pepř, čerstvá petrželka

Postup
Květák očistíme a rozlámeme na růžičky. Vložíme do zapékací mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 200°C.
Rajčata vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Když začne voda vařit, vypneme, slijeme horkou vodu a přelijeme vodou studenou. Přes cedník postupně propasírujeme. Přilijeme rostlinnou smetanu a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen, přidáme sůl, pepř a tahini. Necháme asi minutu provařit a vypneme.
Špagety uvaříme dle návodu. Pak je scedíme, dáme na talíř, zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme květák a případně čerstvé bylinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat