sobota 24. ledna 2015

Dýňové rizoto

Můj muž viděl u Koko dýňové rizoto. A protože mi na ledničce ležela dýnička ještě od maminky ze zahrádky, usoudila jsem, že to není tak špatný nápad. Základ receptu jsem však vzala z kuchařky Veganské pochoutky a zkombinovala ho s výše uvedeným (tedy z výše uvedeného jsem si v podstatě vzala jen tu základní surovinu a typ jídla). Aneb když dva dělají totéž, není to totéž. 

Ingredience
400g arborio nebo jiné rizotové rýže
300g dýně
4 šalotky
100ml rostlinné smetany
1l zeleninového vývaru
100ml bílého veganského vína
olivový olej
1 lžička tymiánu
sůl, pepř
200g tempehu



Postup
Dýni oloupeme (pokud máme hokkaido, tak tento krok můžeme vynechat), vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme a zakapeme olejem. Dáme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme, dokud dýně nezměkne.
Mezitím ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci (nebo ve woku, v tom nejradši připravuji takřka vše a rizoto není výjimkou) rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme chvíli opékat - já ji nechávám tak 2 minuty - pak přilijeme bílé víno. To se rychle vstřebá a vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme.
Měkkou dýni přendáme do nádoby na mixování a přilijeme k ní rostlinnou smetanu. Rozmixujeme dohladka, přendáme do kastrůlku a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.
Tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava. 
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, dýňovou omáčku a osmažený tempeh. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat