pondělí 6. dubna 2015

Datlový beránek

Pro tento rok je tohle poslední (a tedy poněkud na poslední chvíli) velikonoční recept.
Já vím, že recept na beránka tu už byl. Na druhou stranu byl klasicky z bílé mouky a bílého cukru. Tenhle je naopak z celozrnné mouky a místo cukru je v něm datlový sirup.
No a pokud už ho nestihnete upéct o těchto Velikonocích, vždycky si z tohoto těsta můžete udělat bábovku. Nebo muffiny. Nebo cokoliv, na co máte formu. Tak já už nebudu zdržovat, tady máte recept.

Ingredience
250g celozrnné žitné mouky
125g datlového sirupu
1 vanilkový pudingový prášek
1 prášek do pečiva
350ml rostlinného mléka
50ml oleje
strouhanka + olej


Postup

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180°C a formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme strouhankou (jak už jsem psala u předchozího beránka, veganskou strouhanku seženete například v albertu).
V míse smícháme mouku, pudingový prášek a prášek do pečiva.
V kostrůlku svaříme mléko, olej a datlový sirup, dokud se sirup nerozpustí. Tekutou část pomalu vléváme do sypké části a mícháme. 
Vlijeme opatrně do formy, přiklopíme vrchní částí a dáme péct na 40 minut.

2 komentáře:

  1. Zkusiĺ to jako bábovku. Beránka mám z těsta na mrkvový dort.
    Ten Tvůj má ale nepoměrně hezčí mašli. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Původně měl obyčejnou, ale pořád jsem byla naštvaná, že se mi nelíbí. Tak jsem vymyslela tohle. Stejně nevím, co jiného bych s tou kytkou dělala (jsem líná ji sešít, mám ji jen sešpendlenou, tak alepsoň získala nějaké využití :D).
    Jinak doporučuji před nalitím do formy ochutnat a otestovat sladkost. Mně takhle vyhovuje, ale na konvenční poměry bude nejspíš málo sladký. Ale to občas nikomu neuškodí :)

    OdpovědětVymazat