pondělí 14. prosince 2015

Slepované rohlíčky

Na Vánoce jedeme za přítelovou babičkou do Kodaně a protože babička napeče, přivezeme jí nějaké cukroví s sebou. Pustila jsem se letos do asi šesti druhů, některé jsou na blogu již z let minulých, některé jsem letos dělala prvně. Tyto rohlíčky jsem dělala poprvé a myslím, že je zařadím do repertoáru na příští rok (pokud se nerozhodnu, že raději upeču zdravější alternativy cukroví).

Ingredience
Rohlíčky
175 g hladké mouky 
100 g moučkového cukru 
140 g rostlinného tuku  
70 g mletých mandlí
1/2 lžičky mleté skořice 

Krém
300 ml sójového mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
100 g roslinného tuku
lžíce rumu (volitelně)

hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření




Postup
V míse smísíme mouku, cukr, namleté mandle a skořici. Povolený tuk, který jsme nechali několik hodin při pokojové teplotě, po kouscích přidáme do sypké části a postupně zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na několik hodin do lednice.
Těsto vymačkáme do formiček ve tvaru rohlíčků, uprostřed necháme mírnou prohlubeň, protože nám těsto může trochu vyběhnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C a rohlíčky pečeme 10-15 minut. Vyklepněte si cvičně jeden rohlíček, rozlomte ho napůl a pár vteřin počkejte, až vychladne, abyste poznali, jestli už jsou rohlíčky hotové.

V části sójového mléka rozmícháme pudingový prášek, zbytek mléka vlijeme do hrnce. Když začne mléko vařit, přidáme dvě lžíce cukru a zbytek mléka a vaříme několik minut do zhoustnutí.
Po uvaření puding necháme vychladnout a průběžně ho mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Poté přidáme rostlinný tuk a ruk a ušleháme. Vzniklým krémem spojujeme rohlíčky, které pak namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni.

Hotové cukroví po ztuhnutí čokolády přendáme do krabice a skladujeme na chladném místě.

Žádné komentáře:

Okomentovat