pátek 30. ledna 2015

Státnicové banánové brownie cupcakes

Včera jsem státnicovala. Nevěděla jsem, co bych se měla učit, protože se obvykle ptají na věci, které souvisí s diplomovou prací, a o tématu mé diplomové práce nikdo z komise nic nevěděl. Tak jsem se podívala (zcela zbytečně) na pár věcí, které by mohly odpovídat složení komise. A upekla jsem cupcaky. Protože co by to bylo za státnice, kdyby tam nebylo něco sladkého, že. 
Sama sladím málo, jenže v komisi seděli lidé, kteří jsou zvyklí na průmyslové sušenky, slazené limonády a podobné věci, záměrně jsem tedy dala víc cukru. Pokud taky moc nesladíte, uberte množství cukru na 3/4, možná klidně i na polovinu. Ale to už je samozřejmě jen na vás.


 Ingredience
Muffiny
2 lžíce vanilkového cukru
bez 2 lžic 1 hrnek cukru
100g vysokoprocentní hořké čokolády
2 1/2 hrnku hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
2 banány
1 hrnek rostlinného mléka
1/2 hrnku slunečnicového oleje

Krém
1 balení extra firm silken tofu
3 lžíce holandského kakaa
6 lžic moučkového cukru

Postup
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kaši. Vmícháme do ní rozpuštěnou čokoládu. Necháme vychladnout.
V míse smícháme hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Vmícháme olej a rostlinné mléko. Nakonec vmícháme banány s čokoládou.
Rozdělíme těsto do muffinových formiček a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 190°C asi na 20 minut. Po 15 minutách pomocí špejle zkontrolujeme, pokud se těsto na špejli nelepí, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Silken tofu dáme do mísy, přisypeme kakao a cukr. Rozmixujeme mixerem dohladka a dáme vychladit do ledničky.

úterý 27. ledna 2015

Bezlepkové špagety s pečeným květákem a rajčatovou omáčkou

Snažím se omezovat lepek a cukr, takže experimentuji s různými typy jídla.
Nevím, jak jste na tom vy, ale předpokládám, že těstoviny jí téměř každý. Přeci jen se tady usadily a jsou běžnou součástí našich jídelníčků. A zatímco bezlepkové pečivo je drahé a nepoživatelné (alespoň to kupované), těstoviny jsou na tom mnohem lépe. 
Můžete samozřejmě v receptu použít i běžné pšeničné, ale kdybyste chtěli též omezit lepek, tak u těstovin se dobře začíná. Já jsem použila kukuřičné, pokud seženete jiné, můžete je zkusit, ale nejsem schopná vám říct, jestli budou skutečně dobré.

Ingredience
500g špaget
7 středně velkých rajčat
100ml rostlinné smetany
1 lžíce tahini
1/2 květáku
1 lžička bazalky
olivový olej
sůl, pepř, čerstvá petrželka

Postup
Květák očistíme a rozlámeme na růžičky. Vložíme do zapékací mísy, zakapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme sušenou bazalkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut na 200°C.
Rajčata vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Když začne voda vařit, vypneme, slijeme horkou vodu a přelijeme vodou studenou. Přes cedník postupně propasírujeme. Přilijeme rostlinnou smetanu a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen, přidáme sůl, pepř a tahini. Necháme asi minutu provařit a vypneme.
Špagety uvaříme dle návodu. Pak je scedíme, dáme na talíř, zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme květák a případně čerstvé bylinky.

pondělí 26. ledna 2015

Skorotvarohová pomazánka

Před pár dny jsem na FB četla zajímavou konverzaci o univerzálnosti použití tofu. Končila tím, že i když píchneme kolo, nemusíme se ničeho bát, máme-li s sebou tofu.
Můžu se bránit, že tofu není všelék a že veganem se dá být i bez konzumace tofu (vážně to jde, mám kamaráda vegana s alergií na sóju), ale život bez tofu by byl o tolik těžší. Proč si to nepřiznat - tofu je kouzelná surovina, se kterou člověk zvládne téměř cokoliv. Tak třeba se z něj dá udělat krém do dortu, něco jako ovocný jogurt, příloha k omáčkám, pomazánky... co vás napadne. 
A když máte chuť na tvarohovou pomazánku a máte doma tofu, tak uděláte co? Ano, přesně tak. Uděláte si tvarohovou pomazánku z tofu. Aby vám váš muž řekl, že chutná jako rybičková. Nevím, kde přišel k těm rybičkám. To byste se museli zeptat jeho.

Ingredience
200g přírodního tofu
100ml sójového mléka
2-3 lžíce citronové šťávy
2 lžičky plnotučné hořčice
1 stroužek česneku
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky sladké mleté papriky
1 malá cibule

Postup
Tofu nadrobíme do misky a přidáme všechny ostatní ingredience kromě cibule. Rozmixujeme tyčovým mixerem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme co nejjemněji to jde. Vmícháme do hotové pomazánky. Necháme pár hodin odležet, aby se všechny chutě propojily. 
Před rodinnými příslušníky, kterým se bojíme říct, že jsme vegani, můžeme předstírat, že je stoprocentně tvarohová. Pokud by pojali podezření, sveďte to na to, že jste možná nepoužili pravý rodinný recept, ale něco z internetu ;) (Ne, nechci vás nabádat k tomu, abyste před rodinou tajili své veganství, jen jsem popustila uzdu své fantazii, tak mi to prosím odpusťte.)

neděle 25. ledna 2015

Špízy

Dlouho jsem se k blogu nedostala a tak si to teď vynahrazuji. Denně příspěvek? Nevím, jestli bych si ho neměla dát do zásoby na horší časy. Třeba až nebudu nemocná a nastoupím do nové práce. Což už mi klepe na dveře. Obojí. Ale co bych to byla za sobce, kdybych si tohle syslila v archivu a časem na to zapomněla? Kdepak. Dostanete to pěkně zčerstva, ještě skoro teplé. I když pak budete možná zase chvíli hladovět, teď máte hody. Tak si to užívejte spolu se mnou, protože já jsem ráda že zase mohu chvíli vařit a fotit a psát.
Jo a nenechte se zmást tím černým "masem". To není spálené. Jen je "sójoomáčkové". 

Ingredience
1/2 balení sojových kostek
100g uzeného tofu
50g celeru
2 červené papriky
2 menší cibule
1 pórek

na marinádu
1/4 hrnku oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžička pažitky
1 lžička petrželky
1 lžička marmite
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky sladké papriky
pepř

Postup
Sójové kostky uvaříme v osolené vodě podle návodu. Doporučuji tu vodu skutečně osolit, nebudete pak muset řešit, jak moc máte osolit marinádu a nestane se vám, že ji přesolíte, protože ji nebudete muset solit vůbec.
Do oleje přidáme všechny suroviny na marinádu a vidličkou promícháme. 
Kostky slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu (buď počkáme, až vychladnou, a vyždímáme je v ruce, nebo je v cedníku přitlačujeme vidličkou k cedníku - první metoda je účinnější, druhá o poznání rychlejší). Pak dáme kostky do lock&lock krabičky, přelijeme marinádou, zavřeme a zatřeseme s nimi. Necháme alespoň dvě hodiny marinovat, ale můžeme je nechat přes noc v lednici.
Ve chvíli, kdy chceme dělat špízy, oloupeme celer a nakrájíme ho na tenké kostičky, pokrájíme papriky a tofu na kostičky dost velké, aby se dobře napichovaly. Cibuli oloupeme, rozkrojíme napůl a rozebereme jednotlivé vrstvy. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Vezmeme si špejle nebo jehly na špízy a postupně napichujeme jednotlivé kousky, jak nám velí naše estetické cítění nebo chuťové pohárky. Můžeme kromě uvedených surovin použít například zelenou papriku, dýni či tempeh, fantazii se meze nekladou.
Hotové špízy pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme všechny špízy hotové,  pokapeme je zbytkem marinády, dáme plech do předem rozehřáté trouby. Pečeme na 200°C asi půl hodiny.
Podáváme s hranolky, bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo s pečivem.

sobota 24. ledna 2015

Dýňové rizoto

Můj muž viděl u Koko dýňové rizoto. A protože mi na ledničce ležela dýnička ještě od maminky ze zahrádky, usoudila jsem, že to není tak špatný nápad. Základ receptu jsem však vzala z kuchařky Veganské pochoutky a zkombinovala ho s výše uvedeným (tedy z výše uvedeného jsem si v podstatě vzala jen tu základní surovinu a typ jídla). Aneb když dva dělají totéž, není to totéž. 

Ingredience
400g arborio nebo jiné rizotové rýže
300g dýně
4 šalotky
100ml rostlinné smetany
1l zeleninového vývaru
100ml bílého veganského vína
olivový olej
1 lžička tymiánu
sůl, pepř
200g tempehu



Postup
Dýni oloupeme (pokud máme hokkaido, tak tento krok můžeme vynechat), vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, posypeme tymiánem, osolíme a opepříme a zakapeme olejem. Dáme do trouby rozpálené na 200°C a pečeme, dokud dýně nezměkne.
Mezitím ohřejeme vývar a udržujeme ho nejmenší plotýnce na minimálním plameni teplý.
Nakrájíme šalotky na jemno, v hrnci (nebo ve woku, v tom nejradši připravuji takřka vše a rizoto není výjimkou) rozpálíme 2-3 lžíce olivového oleje a vsypeme šalotku. Když zesklovatí, vsypeme rýži a necháme chvíli opékat - já ji nechávám tak 2 minuty - pak přilijeme bílé víno. To se rychle vstřebá a vlijeme naběračku vývaru. První naběračka se též vstřebá celkem rychle. Pokaždé, když tekutina v rýži zmizí, přidáme další naběračku. Postupně bude vývar mizet pomaleji. Pokud by vývar nestačil a rýže byla stále ještě tvrdá, přidáme po naběračkách uvařenou vodu. Když je rýže dostatečně měkká, vypneme.
Měkkou dýni přendáme do nádoby na mixování a přilijeme k ní rostlinnou smetanu. Rozmixujeme dohladka, přendáme do kastrůlku a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.
Tempeh nakrájíme na kostky a na troše olivového oleje jej opečeme dokřupava. 
Na talíře rozdělíme uvařenou rýži, dýňovou omáčku a osmažený tempeh. Posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.

čtvrtek 22. ledna 2015

Koprovka z celozrnné jíšky

Kopr je na tom tak trochu jako koriandr (obojí začíná na ko, že by to mělo nějakou souvislost?),  buď jej milujete, nebo ho nenávidíte. Nic mezi tím není. Na kterou stranu se přikláníte vy? Na temnou nebo světlou? A která je která? To nechám na vás. A těm z vás, kteří kopr můžou, přináším recept na (ne)oblíbenou českou klasiku.
A jen tak mimochodem - věděli jste, že je koprovka tak jednoduchá? Já jsem čekala nějakou kulišárnu, při které nebudu celou noc spát, a ono ejhle. Když se vybodnete na knedlík, tak se z toho vyklube velmi jednoduchá záležitost.
Tak já už nebudu zdržovat, tady to máte.

Ingredience
3 lžíce oleje
3 lžíce celozrnné mouky
500ml zeleninového vývaru
1 lžíce octa
1 lžíce agávového sirupu
150ml rostlinné smetany
20g kopru

Postup
V hrnci rozehřejeme olej a zaprášíme ho celozrnnou moukou, mícháme, aby se jíška nespálila. Smažíme asi minutu, stále mícháme a pomalu přilíváme vývar (měl by být studený, přinejhorším alespoň vychladlý). Přiklopíme poklicí a necháme 20 minut vařit.
Osolíme, přidáme ocet a agávový sirup podle chuti (můžete dát více či méně podle vlastních preferencí, mně vyhovuje tenhle poměr). Pak vlijeme rostlinnou (já dala kokosovou, mňam) smetanu, vsypeme nasekaný kopr, kterého může být klidně víc, než je uvedené množství (těch 20g je podle mého názoru tak akorát, aby se to dalo nazývat koprovkou, ale čím víc kopru, tím víc koprovka, že ano). Necháme přejít varem a vypneme sporák.
Klasikům podáváme s knedlíkem, ostatní si ji mohou dát s pečenými či vařenými bramborami. Masožravé společnosti rozhodně přidáme uzený tempeh, sami si k tomu můžeme dát třeba opečené žampiony (doporučuji spíš portobello než obyčejné).