neděle 22. února 2015

Salát s pečeným květákem

Taky máte občas pocit, že byste rádi jedli zdravěji, dostali do sebe víc listové zeleniny, ale máte strach, že jíst pořád jen listí je nuda? Jo, já občas taky. Jenže teď čtu Vegan v kondici a jsem rozhodnutá, že se budu stravovat lépe. A protože salát nemusí znamenat "jen to zelené" pořád dokola a pořád stejně, tady máte jeden recept, jak si zelený salát připravit. Pokusím se dávat sem podobné recepty častěji (pokud mě tedy nezačnete kamenovat, ať už s tím lupením dám pokoj), abych vás přesvědčila, že salát nemusí být jen nuda a šeď (nebo v tomto případě zeleň), ale že se dá experimentovat, kombinovat různé druhy ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a kdečeho jiného a ještě si u toho pochutnat.
A protože mám poslední dobou neukojitelné chutě na květák, především v pečené podobě, rozhodla jsem se spojit příjemné (pečený květák) a užitečným (salát z čerstvé zeleniny).

Ingredience
1-2 přeplněné hrsti baby španátu
1-2 přeplněné hrsti rukoly
1 velká mrkev
1 lžička citronové šťávy
1 lžička limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje
trocha soli a pepře
1/4 květáku
čerstvý rozmarýn
sůl a olej



Postup
Květák rozebereme a pokrájíme na menší kusy. Poté vložíme do pečící formy. V hmoždíři utřeme rozmarýn se solí, přidáme do trochy oleje a polijeme tím květák. Dáme péct na 180°C asi na 20 - 30 minut.
Špenát a rukolu omyjeme a dáme do misky. Mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme s listovou zeleninou. V hrnečku smícháme citronovou a limetkovou šťávu s olejem, trochou soli a pepře. Nalijeme na salát a promícháme.
Nakonec už jen přidáme opečený květák a máme vyhráno.
Místo špenátu a rukoly můžete samozřejmě použít i jakoukoliv jinou listovou zeleninu nebo je jen další listovou zeleninou doplnit. Řiďte se tím, co seženete, co vypadá čerstvě a na co máte chuť.

čtvrtek 5. února 2015

Štrůdlový jáhelník

Dostala jsem neodolatelnou chuť na něco sladkého s jablky. A se skořicí. Ano, mohla jsem udělat štrůdl, ale nechtěla jsem těsto z bílé mouky a na vytváření bezlepkového jsem po práci už neměla chuť. Zvolila jsem tedy variantu tuze línou, jak ji nazvala Daniela z goodmoodspoon, odkud jsem vzala recept na jáhelník a jen ho lehce upravila.

Ingredience
1 hrnek jáhel
2,5 hrnky vody
1,5 hrnek rostlinného mléka
2 lžíce agávového sirupu
1/2 hrnku rozinek
4 jablka
1 lžička skořice
100ml rostlinné smetany

Postup
Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme pár minut odstát. Jáhly propláchneme horkou vodou a vsypeme do formy na pečení. Zalijeme vodou a rostlinným mlékem smíchanými s agávovým sirupem, skořici a promícháme. Slijeme rozinky, vmícháme mezi jáhly a dáme péct na 180°C. Po půl hodině přidáme jablka nakrájená na kostičky a zalijeme rostlinnou smetanou. Necháme péct ještě dalších půl hodiny nebo dokud bude jáhelník probublávat. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout, polijeme agávovým, javorovým či jiným sirupem dle vlastních preferencí. Já bych preferovala javorový, který jsem ale bohužel zrovna neměla, takže jsem si musela vystačit s datlovým.

pondělí 2. února 2015

Miso polévka

Tohle není univerzální recept na miso polévku, protože takový recept ani neexistuje. Záleží jen na vás, jak si tu svou připravíte. Zapomeňte ale na typickou českou hamižnost, že čím víc surovin použijeme, tím to bude lepší. V tomhle případě se snažte omezit na minimum. Někde jsem kdysi četla, že kromě miso pasty a vývaru by měla miso polévka obsahovat maximálně tři další ingredience. A této poučky se držím.
Co do polévky přidáte je jen na vás a vaší fantazii - zeleninu, mořské řasy, houby nebo třeba tofu.


Polévku byste měli vždy připravovat čerstvou, ale já jsem lama a beru si ji s sebou do práce, kde ji barbarsky ohřeji v mikrovlnce (ano, stydím se až na půdu, ale kdo se má pořád stravovat pečivem a pomazánkami z billy odnaproti).
Japonci si ji po ránu dávají ke snídani. Pokud je na vás polévka k snídani příliš exotická, můžete si ji dát samozřejmě kdykoli jindy během dne.
Miso pasta je sama o sobě slaná, takže doporučuji nedosolovat, případně jen velmi opatrně.

 Ingredience
1,5l vody + lžíce kvalitního zeleninového bujonu (nebo 1,5l zeleninového vývaru)
3 malé mrkve
1/3 květáku
1/2 balení firm silken tofu
2 lžíce miso pasty






Postup
Dáme vařit zeleninový vývar. Když začne vřít, přidáme pokrájenou mrkev a květák rozebraný na malé růžičky. Necháme vařit 5-10 minut, dokud zelenina nezměkne. Stáhneme plotnu natolik, aby se vývar už nevařil a přidáme tofu. Odebereme trochu polévky bez kusů zeleniny a rozmícháme v ní miso pastu. Vrátíme zpět do hrnce a necháme asi pět minut na plotně, dáváme pozor, aby se polévka nezačala znovu vařit. Můžeme dochutit čerstvými bylinkami.