sobota 18. dubna 2015

Houbové ragú s pečenými tapinambury

Má drahá polovička sehnala na farmářských trzích portobello a topinambury. A já zas naopak v K-FOOD poblíž náměstí Republiky sušené shiitake. Zní to možná poněkud hipstersky, ale všechny uvedené suroviny seženete i ve větším supermarketu, takže není potřeba obíhat půl Prahy nebo věšet hlavu, pokud z Prahy nejste. 

Ingredience
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 hrnku sušených shiitake
3 větší portobello
100 ml červeného vína
500 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany
1 lžička rozmarýnu
1 lžička tymiánu
sůl, pepř a olej
topinambury a brambory na 2 porce

Postup
Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát. Pak slijeme vodu, prolijeme studenou vodou a vyždímáme je. Nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.
Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme. Pak přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a pepř a podlijeme vínem. Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Pak přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu. Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce.
Podáváme s opečenými brambory a topinambury, které jsme oloupali, nakrájeli na plátky a pekli v troubě asi 15 minut na 200°C pokapané trochou oleje a osolené.

pondělí 6. dubna 2015

Datlový beránek

Pro tento rok je tohle poslední (a tedy poněkud na poslední chvíli) velikonoční recept.
Já vím, že recept na beránka tu už byl. Na druhou stranu byl klasicky z bílé mouky a bílého cukru. Tenhle je naopak z celozrnné mouky a místo cukru je v něm datlový sirup.
No a pokud už ho nestihnete upéct o těchto Velikonocích, vždycky si z tohoto těsta můžete udělat bábovku. Nebo muffiny. Nebo cokoliv, na co máte formu. Tak já už nebudu zdržovat, tady máte recept.

Ingredience
250g celozrnné žitné mouky
125g datlového sirupu
1 vanilkový pudingový prášek
1 prášek do pečiva
350ml rostlinného mléka
50ml oleje
strouhanka + olej


Postup

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180°C a formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme strouhankou (jak už jsem psala u předchozího beránka, veganskou strouhanku seženete například v albertu).
V míse smícháme mouku, pudingový prášek a prášek do pečiva.
V kostrůlku svaříme mléko, olej a datlový sirup, dokud se sirup nerozpustí. Tekutou část pomalu vléváme do sypké části a mícháme. 
Vlijeme opatrně do formy, přiklopíme vrchní částí a dáme péct na 40 minut.

neděle 5. dubna 2015

Velikonoční nádivka

Slíbila jsem, že sem dám recept na nádivku. Doufala jsem, že to nebude až o velikonoční neděli. Jenže člověk se musí umět přizpůsobit, že ano.
Důležité je, že nádivku člověk nemusí jíst jen na Velikonoce. Stejně jako ji nemusí nikam nadívat. Nebo do ní dát 10 rohlíků a stejné množství vajec. 
Teď byste si mohli říct: "Moje babička to tak nedělala a když to tak nedělala moje babička, tak to tak prostě nemůže být." Na druhou stranu, ta moje babička ani neměla většinu života splachovací záchod nebo dovolenou.
Ale vraťme se k jídlu. Pokud vás už bílé pečivo nudí nebo jen rádi experimentujete, vyzkoušejte si tuhle nádivku z polenty s tempehem a arašídy.

Ingredience
100g polenty
300ml zeleninového vývaru
300ml rostlinného mléka
2 lžíce arašídového (nebo slunečnicového) oleje
50g špenátu nebo kopřiv
50g tofu natural
50ml rostlinného mléka
1 lžička černé soli
30g arašídů
30g uzeného tempehu
25g jarní cibulky

Postup
Do kastrůlku dáme vařit zeleninový vývar s 300ml rostlinného mléka. Když začne vývar vřít, vsypeme polentu a necháme vařit podle typu polenty (instantní se vaří krátce, obyčejná až 20 minut). Protože při vaření polenta prská, přiklopíme pokličkou a občas promícháme. Po odstavení z plotny vmícháme 2 lžíce arašídového (nebo jiného) oleje.
Polentu přelijeme do pekáčku, abychom ji měli v menší vrstvě, necháme zatuhnout a vychladnout.
Vychladlou polentu nakrájíme na kostky. Přidáme nasekanou jarní cibulku, špenát a/nebo kopřivy, na jemno nakrájená tempeh a arašídy.
Tofu natural s 50ml rostlinného mléka rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme černou solí a vzniklou směsí zalijeme nádivku. Pořádně promícháme.
Do vymazaných zapékacích misek vložíme nádivku a pečeme 20-30 minut na 200°C.