neděle 21. června 2015

Kokosová rýže s jahodami a chřestem

Konečně je tady zase léto a s ním jahody, které chutnají jako jahody. Navíc doznívá sezóna chřestu. Využijte toho a vyzkoušejte tenhle recept. Možná se vám tato kombinace zdá divná. A možná divná skutečně je. Ale chutná výborně. 
Vyzkoušeno nejen na sobě a svém muži, bývalém spolubydlícím, ale i na skoro-tchýni, která po zaslechnutí toho, co chci vařit, prskala jako kočka, které šlápnete na ocas. Nevěřila tomu, že by to mohlo být dobré. Ten kámen, který mi spadl ze srdce poté, co to snědla a rozplývala se ještě celé odpoledne, byl nejspíš slyšet v okruhu několika kilometrů.

Ingredience
rýže
1 hrnek kokosového mléka
1 a 1/2 hrnku vody
1 hrnek jasmínové rýže

jahodová omáčka
250g jahod
1 lžíce alsanu nebo oleje
1 lžíce třtinového cukru nebo agávového sirupu
2 lžíce kokosového mléka


chřest
150g chřestu
1/2 hrnku růžového vína
1/2l vody
sůl

Postup
Rýži propláchneme a uvaříme v kokosovém mléce s vodou.
Na pánev dáme rozpustit alsan a přidáme cukr. Když cukr zkaramelizuje, přidáme na čtvrtky nakrájené jahody a necháme 2 minuty vařit, pak přidáme kokosové mléko a necháme prohřát.
Vodu s vínem a solí dáme vařit. Z chřestu odkrojíme asi 2cm od konce a oloupeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme, dokud není na skus. 

sobota 20. června 2015

Kodaň - 42°RAW


Káva a dezert
Tuto raw restauraci jsme navštívili s přítelem během našeho pobytu v Kodani. 42°RAW má 4 pobočky, přičemž jedna je přímo v centru, jedna poblíž centra, jedna je na severu u pobřeží a poslední už je mimo Kodaň. My jsme zvolili druhou ve Frederiksberg Centret, kam se dá dojet metrem.
Na místě jsme si dali kávu a dezert. Já jsem si vybrala latté s mandlovým mlékem, přítel si dal americano. Na americanu nejlépe poznáte, jestli je dobrá. Tahle dobrá byla. A latté s mandlovým mlékem? Lepší mléko jsem v kávě ještě neměla. Obecně měli v Dánsku všude veganská mléka, kupodivu s nimi ale málokde uměli zacházet. 
Jako dezert jsem nejprve házela očkem po brownies, ale nakonec jsem dala přednost borůvkovému dortu. Jedná se o nejlepší raw dezert, jaký jsem kdy jedla. A že mívám tendence zkoušet všemožné raw dezerty i v pražských restauracích. Nevím, k čemu bych to přirovnala, protože nic podobného jsem tady nejedla.



Kuchařka
Nakonec jsem neodolala a koupila jsem si jejich kuchařku. Ano, je v dánštině. Ne, neumím dánsky. Jenže na přeložení ingrediencí stačí google překladač. Navíc zkrátka miluji veganské kuchařky. Téměř jakékoliv. Mám jich plnou polici. Nevařím podle nich, maximálně se jimi nechávám inspirovat. Přesto málokdy odolám koupi nějaké nové. A nezáleží na ceně. Někdo utrácí za oblečení. Někdo utrácí za jídlo. Já utrácím za knížky. Jakékoliv.

Nejlepší kafe v Kodani
Výsledek? Nejlepší káva, jakou jsem za celý pobyt pila. Dezert se skládal z nebe a borůvek, jinak si neumím vysvětlit, jak je možné, že byl tak výborný. Oproti všem raw dezertům, které jsem do té doby ochutnala, nebyl tak hutný a těžký, byl jemný, příjemně sladký a zkrátka výborný.