pátek 17. července 2015

Bezlepková bublanina

O víkendu jsem byla u rodičů. S mamkou jsme jeli kolem místa, kde rostou borůvky. Naštěstí jsme s sebou vezli několik prázdných krabiček a tak jsme se jali s mužem i mamkou sbírat. Jenže letos jsou borůvky nějaké opožděné a tak ještě nebyly dozrálé v takovém množství, na jakém bychom vydrželi trhat celé odpoledne. Nenasbírali jsme toho moc, ale na bublaninu jich bylo tak akorát.
Miluju borůvky, ale bohužel jsem na nich několik let nebyla. Jsem ráda, že jsem je letos stihla a alespoň pár si jich natrhala. 
Pamatuji si, jak jsme z nich doma každoročně měli pouťové koláče, ale na koláč jsem neměla chuť. A bezlepkovou bublaninu jsem chtěla zkusit už dlouho. Tak tady máte výsledek, i doma chutnala (a to už je co říct).

Ingredience
1 hrnek pohankové mouky
1 hrnek jáhlové mouky
1 hrnek kokosového mléka
1/2 hrnku vody
1/2 hrnku agávového sirupu
1 prášek do pečiva
olej+kokos na vysypání plechu
borůvky a lesní jahody nebo jiné ovoce

Postup
Předehřejeme si troubu na 180°C. Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
V míse smícháme obě mouky a prášek do pečiva. Přilijeme agávový sirup, kokosové mléko i vodu a mícháme, dokud nezískáme hladké těsto. To nalijeme do vysypané formy a dáme péct do trouby na cca 30 minut.


Na bublaninu samozřejmě můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, které máte zrovna na zahradě nebo které můžete sehnat v krámu či na trzích. Můžete použít rybíz, třešně, jahody, maliny nebo co se vám zrovna líbí. Stejně tak můžete použít i jiné kombinace bezlepkových muk.
My máme zrovna upečenou bublaninu s rybízem z pohankové a ovesné mouky a je taky výborná, i když trochu jiná než ta původní. Nebojte se experimentovat, abyste našli tu svou kombinaci.