sobota 8. srpna 2015

Jahodovomelounová polévka

O tom, že je venku vedro, vás bezpochyby informovat nemusím. Stačí vystrčit hlavu z okna (a máte-li smůlu na bydlení, tak nemusíte dělat ani to), abyste to poznali sami. 
Řešením je vyrazit k vodě, dohánět po městě kropící vozy nebo si vytvořit nějakou osvěžující mňamku. Studenou, ideálně.

Před pár dny přišel balíček od bohemia olej, ve kterém jsem našla 4 druhy lokálních olejů - řepkový, slunečnicový, makový a z vlašských ořechů. Přemýšlela jsem, co s nimi provedu, protože je mi líto používat je v teplé kuchyni. Když jsem v lednici objevila jahody, bylo jasno. Polévka. Studená.


Nakoupila jsem pár dalších nezbytností - mátu, meloun, ovesnou smetanu a citrony - a dala se do "vaření". Pak jsem tedy musela chvíli čekat, než se polévka v lednici správně vychladí, protože nikdo nechce jíst studenou polévku teplou.

Výsledek je příjemně osvěžující. V tomhle počasí, pokud nemáte možnost ležet u (nebo ještě lépe v) bazénu, je tato polévka skvělou možností, jak se alespoň trochu osvěžit. Můžete ji snídat, obědvat i večeřet, záleží jen na vás, v kterou denní dobu si ji připravíte.

Ingredience
350 g odstopkovaných omytých jahod
200 g nakrájeného melounu bez pecek
šťáva z 1/2 citronu
6 lístků máty
1/2 lžíce makového oleje 
2 lžíce agávového sirupu
100 ml ovesné smetany
150 ml vody

Postup
Jahody omyjeme, odstopkujeme a dáme do mixeru. Meloun nakrájíme na menší kousky, vybereme z něj pecky a přidáme ho k jahodám. Přidáme mátu, zalijeme ovesnou smetanou a vodou a mixujeme (stačí i tyčový mixer). Přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a makový olej a promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme agávovým sirupem.
Dáme na cca půl hodiny vychladit do ledničky a podáváme.
Jako další chod můžete podávat třeba tento osvěžující RAW "dort".