středa 16. září 2015

Rajčatová polévka z bílých fazolí

Podzim se neúprosně blíží a k podzimu neodmyslitelně patří polévky. Teplé polévky, které vás zasytí a jež vám spálí jazyk. Žádný jemný vývar s nudličkami nebo studená polévka, která vás zchladí. Podzim, to jsou husté polévky.


Tahle polévka přesně splňuje moje podzimní požadavky. Je hustá, mohu si ji dát jako hlavní jídlo a když je ještě horká, zpříjemní mi chladný večer.
Doplněná sójovou zakysanou smetanou se tahle podzimní slast dostala na poměrně vysokou příčku mezi polévkami (ale není tam nutná, můj muž ji má raději bez ní). Doufám, že i vám zpříjemní nadcházející večery.

Ingredience
1/2 hrnku suchých bílých fazolí
5 malých brambor
3 rajčata
1 cibule
1 l zeleninového vývaru
3 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky sušené bazalky
3 stroužky česneku
rostlinná zakysaná smetana (volitelně)
olej
sůl

Postup
Fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Ráno vodu slijeme a dáme vařit v zeleninovém vývaru přibližně na hodinu. Podle potřeby dosolíme.
Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej a opékáme na ní cibuli s bramborami asi 3/4 hodiny.
Opečené brambory s cibulí přidáme ke změklým fazolím, přidáme 3 lžíce rajčatového protlaku a vaříme dalších 20 minut.
Česnek nakrájíme najemno a rajčata nahrubo. Po 20 minutách vaření fazolí s bramborami přidáme rajčata a česnek, necháme ještě 5 minut na slabém plameni a odstavíme.
Polévku rozdělíme do misek a do každé porce přidáme lžíci rostlinné zakysané smetany.