pátek 18. prosince 2015

Arašídové cukroví

Pokud jste nechali pečení cukroví na poslední chvíli a přemýšlíte, co neobvyklého připravit, tak tahle arašídová srdíčka (nebo jakékoliv jiné tvary). Můžete je slepovat marmeládou jako linecké, můžete je slepit nějakým pudinkovým krémem nebo je můžete polít rozpuštěnou čokoládou, fantazii se meze nekladou. Já jsem je slepila marmeládou, ale vy nemusíte.


Přeji vám příjemné pečení. 
Pokud už máte napečeno, tak gratuluji, že se už nemusíte stresovat.
Pokud se péct vůbec nechystáte, tak máte štěstí, že nebudete muset po novém roce pracně hubnout (pokud tedy nepeče ani nikdo ve vašem blízkém okolí).

Ať už pečete nebo ne, ať slavíte Vánoce nebo na to kašlete, nehádejte se s nikým, nestresujte se a užívejte si toho, že máte pár volných dní,

Ingredience
100 g mletých nesolených arašídů
100 g hladké mouky
100 g rostlinného tuku
30 g solamylu
50 g moučkového cukru
marmeláda na slepení

Postup
V míse smícháme mouku, cukr, solamyl a arašídy a přidáme změklý rostlinný tuk. Vypracujeme těsto a necháme ho v chladu několik hodin odpočinout.
Na pomoučeném vále rozválíme těsto a vykrajujeme libovolné tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 195 °C na přibližně 15 minut. 
Vychladlé tvary můžeme slepit marmeládou nebo polít čokoládou.

středa 16. prosince 2015

Linecké cukroví

Další recept ze série starý recept nová fotka (a popisek).
Vánoce jsou za dveřmi a předpokládám, že už všichni máte napečeno, případně na pečení pečete. Ale pokud se přeci jen najde někdo, kdo by chtěl ještě o víkendu upéct pár kousků na štědrovečerní stůl, tak tady má typ na veganskou verzi lineckého cukroví. 



Osobně moc linecké nemusím, ale protože patří k nejoblíbenějším druhům a pekla jsem především pro přítelovu babičku, za kterou jedema na Vánoce, tak jsem udělala jak linecké, tak vanilkové rohlíčky.

Ingredience
175 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
125 g rostlinného tuku
2 lžíce uvařeného vanilkového pudingu

Postup 
Smícháme mouku z cukrem, přidáme vanilkový puding a změklý rostlinný tuk a vypracujeme těsto, které dáme na několik hodin odležet do lednice.
Těsto rozválíme na plát, dáváme pozor, aby byl všude stejně silný, jinak se nám budou slabší kousky v troubě připalovat. Formičkami vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v troubě na 170°C.
Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou dle chuti, já použila malinovou a jahodovou, ale můžete samozřejmě sáhnout po klasické rybízové.

úterý 15. prosince 2015

Arašídové pracny

Občas mám pocit, že jsem jediný člověk na světě, který ze všeho vánočního cukroví má nejraději pracny. Všichni dávají přednost vanilkovým rohlíčkům a lineckému. Má to jednu (ne)výhodu. Pracny mi nikdo neužírá a na mě jich tak zbyde víc. 

Vím, že tady recept na pracny už je, ale tenhle je trochu jiný. Je to sice stále bílá mouka a cukr, ale místo lískových ořechů jsem použila arašídy a je to zkrátka pecka. Takže tady je recept.

 Ingredience
350 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g kakaa
250 g rostlinného tuku 
120 g mletých arašídů








Postup
V míse promícháme sypké přísady a přidáme na kousky nakrájený alsan. Rukama vypracujeme v těsto a necháme ho několik hodin odpočinout v chladu.
Těsto vmačkáme do formiček tak, aby bylo až ke krajům a uprostřed byla mírná prohlubeň, protože pracny během pečení trochu naběhnou.
Rozehřejeme troubu na 160°C, naplněné formičky rozprostřeme na plech a dáme péct do vyhřáté trouby cca 20 minut. V průběhu můžeme jednu pracnu opatrně vyklepnout a rozlomit a po chvilce zkusit, jestli už je hotová.
Po vychladnutí pracny vyklopíme z formiček a můžeme je obalit v moučkovém cukru.

pondělí 14. prosince 2015

Slepované rohlíčky

Na Vánoce jedeme za přítelovou babičkou do Kodaně a protože babička napeče, přivezeme jí nějaké cukroví s sebou. Pustila jsem se letos do asi šesti druhů, některé jsou na blogu již z let minulých, některé jsem letos dělala prvně. Tyto rohlíčky jsem dělala poprvé a myslím, že je zařadím do repertoáru na příští rok (pokud se nerozhodnu, že raději upeču zdravější alternativy cukroví).

Ingredience
Rohlíčky
175 g hladké mouky 
100 g moučkového cukru 
140 g rostlinného tuku  
70 g mletých mandlí
1/2 lžičky mleté skořice 

Krém
300 ml sójového mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
100 g roslinného tuku
lžíce rumu (volitelně)

hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření




Postup
V míse smísíme mouku, cukr, namleté mandle a skořici. Povolený tuk, který jsme nechali několik hodin při pokojové teplotě, po kouscích přidáme do sypké části a postupně zpracujeme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na několik hodin do lednice.
Těsto vymačkáme do formiček ve tvaru rohlíčků, uprostřed necháme mírnou prohlubeň, protože nám těsto může trochu vyběhnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C a rohlíčky pečeme 10-15 minut. Vyklepněte si cvičně jeden rohlíček, rozlomte ho napůl a pár vteřin počkejte, až vychladne, abyste poznali, jestli už jsou rohlíčky hotové.

V části sójového mléka rozmícháme pudingový prášek, zbytek mléka vlijeme do hrnce. Když začne mléko vařit, přidáme dvě lžíce cukru a zbytek mléka a vaříme několik minut do zhoustnutí.
Po uvaření puding necháme vychladnout a průběžně ho mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Poté přidáme rostlinný tuk a ruk a ušleháme. Vzniklým krémem spojujeme rohlíčky, které pak namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni.

Hotové cukroví po ztuhnutí čokolády přendáme do krabice a skladujeme na chladném místě.