čtvrtek 29. prosince 2016

veganské tortilly

Taky si pořád říkáte, že byste měli jíst víc zeleniny? Nebo luštěnin? Ale když na to přijde, tak na nic takového nemáte chuť?

Pokud jste na tom podobně jako já, mám pro vás řešení v podobě tohoto receptu. Vypadá to jako junk food, že? A částečně to i junk food je. Jenže tenhle junk food vás donutí do sebe dostat zeleninu, fazole, kvalitní tuk v podobě avokáda a to vše zcela nenásilným způsobem. A pokud si připravíte zeleniny moc, dostanete se i k tomu salátu, protože vám bude líto ty zbylé ingredience vyhodit.

Za mě tedy rozhodně palec nahoru a trojí hurá tortillám.

Ingredience
1 balení sojových nudliček
1 plechovka fazolí ve slaném nálevu
1 avokádo
citron
hrst cherry rajčátek
1 červená paprika
1 žlutá paprika
ledový salát
8 pšeničných tortil
sůl

marináda na sojové kostky
2 lžíce oleje
1 lžíce kvalitní sojové omáčky
1 lžička lahůdkového droždí
1/2 lžičky kmínu
1/4 lžičky mleté papriky
1 lžíce plnotučné hořčice
špetka pepře
špetka chilli

alobal

Postup
Sojové nudličky uvaříme v osolené vodě do změknutí. Mezitím si ve skleničce smícháme přísady na marinádu. Když jsou nudličky měkké, slijeme je přes sítko a propláchneme studenou vodou. Ručně je vyždímáme - pokud se vám zdají stále horké, propláchněte je ještě studenou vodou a namočte si v ní i ruce. Poté smícháme nudličky s marinádou, dáme do uzaviratelné nádoby a necháme v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale do druhého dne.

Namarinované nudličky dáme na rozpálenou pánev. Zvolna nudličky za občasného promíchání opékáme. 

Mezitím si připravíme guacamole tak, že vidličkou rozmačkáme avokádo, najemno do něj nekrájíme rajčátka, osolíme a zakápneme trochou citronové šťávy.

Fazole slijeme, přesypeme do misky a rozmixujeme tyčovým mixerem. Pokud je to potřeba, tak je dosíleme.

Papriky a ledový salát nakrájíme na drobné nudličky. 

Opečené nudličky si přendáme do misky, pánev opláchneme a osušíme nebo vyměníme za suchou pánev.

Pánev dáme na mírný plamen a dáme na ni tortillu. Odtrhneme si kus alobalu, do kterého tortillu zabalíme (nemusí být, ale tortilla se vám nebude rozbalovat - zvlášť v případě, že ještě nejste příliš zdatní v jejich balení). Po několika vteřinách tortillu obrátíme a po 5 vteřinách sundáme a položíme na alobal.

Dejte na pánev další tortillu, již ohřátou tortillu lžičkou naneste fazolovou pastu, trochu guacamole, hrst sojových nudliček a nakrájenou zeleninu. Vše dávejte doprostřed a rozprostřete je do pruhu tak, aby náplň nezasahovala až do kraje - tak jako to vidíte na obrázku. Dále postupujte dle šipek v obrázku.


Ze začátku se vám to možná nebude úplně dařit a chce to trochu cviku. Proto doporučuji hotovou tortillu zabalit do alobalu, udrží vše pohromadě. Doporučuji ale takto tortilly neuchovávat příliš dlouho, protože navlhnou a nejsou pak dobré (takže jako svačina do školy či práce to není zrovna ideální).

Pokud jste zručnější nebo už máte trochu praxi, alobal používat nemusíte a můžete je jíst rovnou nebo je ještě zapéct v kontaktním grilu.

Mně osobně to trvalo asi tři pokusy, než jsem na to přišla. A když říkám tři pokusy, tak tím nemyslím tři tortilly, ale opravdu trojí opakování celého tohohle procesu.