čtvrtek 26. ledna 2017

Zelňačka s bramborovými nočky

Co vaříš? zvědavě zjišťoval můj malý bráška (pomineme, že ve svých jedenácti letech už mi kouká z očí do očí).
Zelňačku,“ odpovídám, zatímce krájím zelí.
A budou v ní noky?
Budou.“ Nadšené zablýsknutí v očích bylo důkazem, že tohle byla správná odpověď.

Původně jsem chtěla vařit zelňačku klasicky, s bramborami. Ale pak přišla maminka s vychytávkou, na kterou jsem za těch 5 let veganství, dávno stihla zapomenout - bramborové nočky.

Jasně že zelňačka s bramborami je výborná. Ale zelňačka s bramborovými nočky je ještě lepší. Takže doporučuji vyzkoušet, práce vám to zas tolik nepřidělá a budete překvapeni, jak skvěle chutná.

Ingredience
500 g kysaného zelí
2 malé cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžička kmínu
2 lžičky sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
sůl a pepř
2 l zeleninového vývaru
1 uzený tempeh

nočky
400 g brambor
cca 70 g mouky
sůl



Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na oleji ji zpěníme, necháme zesklovatět a přidáme kmín a papriku. Chviličku restujeme (10 vtěřin stačí), aby paprika nezhořkla. Poté přidáme 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když se mouka s olejem spojí v kašovitou směs, můžeme vzniklou jíšku zalít vychladlým zeleninovým vývarem (osobně používám sypkou směs od Alnatury - běžně dostupná v DM drogeriích - a rozmíchám ji ve vodě, ale samozřejmě domácí zeleninový vývar je domácí vývar). 

Zelí pokrájíme, abychom neměli v polévce zbytečně dlouhé kusy, a přidáme ho do polévky v okamžiku, kdy se začně vývar vařit. Přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut vařit.

Uzený tempeh nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na troše oleje.

Brambory oloupeme a najemno nastrouháme, vodu nesléváme. Když už se polévka vaří asi 20 minut, brambory osolíme a přidáme mouku. Uvedené množství je přibližné a záleží na tom, kolik vody obsahují brambory. Směs by měla být spíš řídká, nočky se mají trochu "roztřepit". Pokud přidáte moc mouky, budou noky příliš tvrdé. 

Brambory se solí a moukou promícháme, nabereme vždy zhruba půl lžičky těsta, lehce umáčkneme a vhodíme do polévky. Takto postupně vytvoříme nočky z celé směsy.

Polévku vaříme dalších asi 10 minut, přidáme osmažený tempeh a můžeme podávat.

Poznámka
Pokud patříte mezi tu menší část lidí, kteří nemají rádi tempeh, můžete použít uzené tofu, případně si dát polévku bez toho.

Žádné komentáře:

Okomentovat