čtvrtek 16. května 2013

Zelné placky

Klasický recept na zelné placky jsem upravila do veganské podoby. A všichni, kdo ho vyzkoušeli, byli nadšení - odzkoušeno na vlastních rodičích (a že jim to chutnalo je pro mě obrovský úspěch) a na podzimní vegan dinner, která se pořádala v rámci Veggierku, který organizovali lidé z Otevři oči.
Poloviční dávka podle mého názoru vydá tak na 6 porcí, pokud si k plackám dáte nějakou dušenou zeleninu.

Ingredience
1kg kyseného zelí (já použila 0.5kg bílého a 0.5kg červeného, ale nezáleží na tom)
1kg celozrnné mouky (nebo jsem taky zkoušela 2/3 hladké a 1/3 celozrnné)
2 tempehy
500ml ovesné smetany
sůl, pepř, kmín

Postup
Tempeh nastrouháme, všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto. Na vymazaný plech tvarujeme placky, pokud těsto lepí (což pravděpodobně bude), každý kousek těsta pomoučíme. Pečeme v troubě na cca 180°C a hlídáme. Až zespodu začnou hnědnout, otočíme je a zase čekáme (každá strana trvá pár minut). Dejte pozor, ať se vám placky příliš nevysuší, raději, ať jsou světlejší, než aby byly příliš tvrdé a suché.

1 komentář: