sobota 18. dubna 2015

Houbové ragú s pečenými tapinambury

Má drahá polovička sehnala na farmářských trzích portobello a topinambury. A já zas naopak v K-FOOD poblíž náměstí Republiky sušené shiitake. Zní to možná poněkud hipstersky, ale všechny uvedené suroviny seženete i ve větším supermarketu, takže není potřeba obíhat půl Prahy nebo věšet hlavu, pokud z Prahy nejste. 

Ingredience
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 hrnku sušených shiitake
3 větší portobello
100 ml červeného vína
500 ml zeleninového vývaru
100 ml rostlinné smetany
1 lžička rozmarýnu
1 lžička tymiánu
sůl, pepř a olej
topinambury a brambory na 2 porce

Postup
Shiitake zalijeme horkou vodou a necháme asi 5 minut odstát. Pak slijeme vodu, prolijeme studenou vodou a vyždímáme je. Nakrájíme je spolu s portobello na menší kusy.
Cibuli nakrájíme nadrobno a pomalu smažíme na oleji několik minut. Po zezlátnutí přidáme jemně nakrájený nebo prolisovaný česnek a ještě minutu necháme. Pak přidáme nakrájené houby, minutu necháme smažit, osolíme, přidáme rozmarýn, tymián a pepř a podlijeme vínem. Když se víno zredukuje zhruba na polovinu, přilijeme polovinu zeleninového vývaru. Na středním ohni necháme vařit 10 minut. Pak přilijeme druhou polovinu vývaru a rostlinnou smetanu. Necháme zredukovat, dokud nejsou houby jen v husté smetanové omáčce.
Podáváme s opečenými brambory a topinambury, které jsme oloupali, nakrájeli na plátky a pekli v troubě asi 15 minut na 200°C pokapané trochou oleje a osolené.

Žádné komentáře:

Okomentovat