pátek 3. února 2017

Perník

Poslední dobou na perníku lehce ujíždím. Respektive ujíždím na čemkoliv, v čem je perníkové koření. Ať už se jedná přímo o perník, nebo horkou čokoládu s perníkovým kořením, případně perníkové americké lívančky, na které vám v brzké době přidám recept.


Nečekejte od tohohle receptu nic převratného. Je to klasický perník z bílé mouky, bílého cukru, bez speciálních sladidel, muk, ovoce či zeleniny. Zkrátka klasika, která nikdy nezklame. Nikdo ani nepozná, že jí něco veganského. Možná budete dokonce podezíráni z toho, že jste s veganstvím sekli.

Když už jsem se zmínila o těch speciálních potravinách, tak bych možná mohla říct, kde sežete některé z použitých surovin. Rostlinná mléka už dnes seženete téměř v každém obchodě, jistotou jsou samozřejmě zdravé výživy a já osobně nakupuji rostlinná mléka v DM drogeriích, protože jsou nejlevnější a mají dostupné a dlouho otevřené pobočky i v menších městech.

Další, u čeho se občas lidé zasekávají, je čokoláda. Téměř všechny hořké čokolády jsou veganské, ale například i čokolády na vaření bývají ve většině případů použitelné. 

Poslední, o čem bych se chtěla zmínit, je kokosový olej, ten seženete ve zdravých výživách, ve větších supermarketech, případně opět v DM drogerii.

Přemýšlím, že bych o surovinách vytvořila samostatnou kategii, abych usnadnila práci všem, kteří s veganstvím začínají nebo se jen snaží zařadit do jídelníčku víc veganských jídel. Co vy na to? Uvítali byste takovou kategorii?

Ingredience
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1/2 balíčku prášku do pečiva
1 lžíce perníkového koření
2 - 3 lžíce kakaa holandského typu
1/2 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
1 lžíce marmelády

50 g hořké čokolády
1 lžička kokosového oleje

strouhaný kokos na posypání

olej a strouhanka/hrubá mouka/kokos na vysypání formy





Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, strouhankou nebo sušeným kokosem.

Suché ingredience smícháme v míse a postupně vmícháváme roslinné mléko a olej. Nakonec vmícháme lžíci marmelády (můžete použít jakoukoliv, poprvé jsem zkoušela domácí švestkovou od tety, v tomto případě kupovanou malinovou - záleží na vašich preferencích a co máte zrovna doma otevřené).

Těsto ihned nalijeme do formy a dáme do již vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut - zkusíme zapíchnout špejli a pokud se těsto nelepí, můžeme vyndat z trouby.

Doporučuji namočit utěrku a perník s ní přikrýt, dokud nevychladne. Vhodné je též dát ho do chladu, ale pokud tu možnost nemáte, tak ho prostě nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Po vychladnutí si v malém hrnci dáme vařit vodu. Pokud máte hluboký talíř, který můžete na hrnec položit aniž by vám propadl, využijte ho. V opačném případě vložte do vody misku, do které vám nenateče ani vařící se voda (případně vodu odlijte, ať se vám nesmíchá s čokoládou).

Do misky nebo talíře si nalámejte asi 3/4 čokolády a přidejte kokosový olej. Když se čokoláda rozpustí, vyjměte ji z lázně a vhoďte do ní zbytek čokolády. Rozpuštěnou čokoládou polijte perník, posypte kokosem a nechte ztuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat