středa 12. dubna 2017

Bezlepkový beránek


Velikonoce. Nikdy jsem tenhle svátek nepochopila. Když jste věřící, tak slavíte zmrtvýchvstání Ježíše. Jak s tím ale souvisí všechna ta vajíčka, pomlázky a řehtačky?

Pokud jste ateista, tak si v klidu užijete dva dny volna navíc. Ale proč k tomu člověk musí barvit vejce a mlátit holky větvemi?

Když jsem byla malá, celé mi to přišlo hrozně nefér. Přijde za vámi týpek, sešlehá vás větví a ještě za to chce odměnu, úsměv a poděkování. Tak to teda ani náhodou. Obvykle jsem se někde zašila a celé pondělí předstírala, že neexistuji.

Ale jedna pozitivní věc (kromě volna) na Velikonocích byla. Beránek. Se ségrou jsme se vždycky dohadovaly, která z nás bude mít hlavu. Většinou jsme  byly rozsouzeny tak, že každá dostala půlku.

Dneska už jsem velká, beránka si můžu upéct kdykoliv a nemusím se dělit o hlavu (příteli je to jedno, takže si ji uzurpuji sama pro sebe).

Tenhle fešák je bezlepkový a slazený rýžovým sirupem. Nerozpadl se, neroztrhal se při vyndavání z formy, skoro by se chtělo říct, že zázrak, když to jde bez vajíček a klasické mouky.

Ingredience
150 g hladké rýžové mouky
100 g hladké kukuřičné mouky
50 g vanilkové hrašky
50 g strouhaného kokosu
1 prášek do pečiva
150 g (cca 2 ks) oloupaných banánů
150 g rýžového sirupu
350 ml rostlinného mléka
75 ml oleje
olej a kokos na vysypání formy

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu pečlivě vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (pokud používáte silikonovou formu, tak tenhle krok můžete vynechat).

V míse smícháme mouky, hrašku, kokos a prášek do pečiva.

V malé misce rozmačkáme banány na kaši a přidáme rýžový sirup. Výsledná konzistence (teď to bude znít trochu nechutně) by měla být hlenovitá.

Směs banánů a sirupu smísíme s olejem a rostlinným mlékem. Za stálého šlehání postupně vlijeme do sypké části.

Těsto opatrně naneseme do beránkové formy, abychom „nestrhli“ kokos - beránek by pak nemusel jít vyklopit.

Zbylé těsto vlijeme do muffinových formiček (já jsem upekla ještě 11 muffinů, ale to samozřejmě závisí na velikosti formy - já mám malou formu, takže do větších forem by to mohlo být akorát).

Pečeme 40 minut (muffiny vyndáme asi po 20 minutách) a necháme vychladnout. Poté ho opatrně vyjmeme z formy.


4 komentáře:

  1. To vypadá jako hodně velká mňamka. Teď si musím už jen koupit formu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě z toho půjde přinejhorším udělat "jenom" bábovka ;)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Já jsem pekla ještě jednoho včera večer a opět úspěšně :) Mohu jen doporučit.

      Vymazat